Zuiveringssloot+reinigt+water+melkinstallatie
Nieuws
© Groene Cirkels

Zuiveringssloot reinigt water melkinstallatie

Op het melkveebedrijf Die Barle Farms in Zoeterwoude is recent de sloot van de toekomst geopend. Deze multifunctionele zuiveringssloot is een testobject van samenwerkingsgroep Groene Cirkels.

De sloot reinigt het reinigingswater van de melkinstallatie. Dat moet leiden tot schoner water, betere omstandigheden voor planten en dieren, een grotere watervoorraad en een betere mestkwaliteit.

Het reinigingsproces gebeurt in verschillende etappes. Eerst wordt het water gezuiverd door het riet in een helofytenfilter. Daarna gaat het water door een met kalkkorrels gevulde bigbag en tot slot wordt het water op de oever gepompt zodat het zo schoon mogelijk terug de sloot in gaat.

Flora en fauna

De komende jaren wordt via metingen bepaald of de proef aan de verwachtingen voldoet.

Onderzoekers meten de kwaliteit van het water en volgen de ontwikkeling van de flora en fauna rond de sloot. Verder wordt gekeken naar de invloed van de seizoenen op het zuiveringsproces.

Heineken

De Groene Cirkels is een samenwerkingsverband tussen brouwerij Heineken in Zoeterwoude, provincie Zuid-Holland en Alterra Wageningen UR met als inzet een duurzame economie en een aangename leefomgeving.

Groene Cirkels realiseert projecten rond de onderwerpen energie, water, grondstoffen, mobiliteit en leefomgeving met natuur als uitgangspunt.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer