'Waterzuiveringsplan nekt glastuinbouw'

Aan het nieuwe waterzuiveringsplan van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) kan maar één op de drie glastuinders voldoen. Dat zegt LTO Glaskracht Nederland.

%27Waterzuiveringsplan+nekt+glastuinbouw%27
© Nieuwe Oogst

Dat is aanmerkelijk minder dan staatssecretaris Wilma Mansveld van I&M deze week schrijft in een brief aan de Tweede Kamer.

In deze brief gaat de bewindsvrouw ervan uit dat zo'n driekwart van de bedrijven de zuiveringskosten kan dragen.

Verkeerde getallen

Volgens Guus Meis, beleidsspecialist Milieu & Water bij LTO Glaskracht Nederland, gaat de staatssecretaris bij haar berekeningen uit van verkeerde getallen. 'Het inkomensverlies voor de tuinders is door de kosten van de zuivering groter dan waar je reëel gezien van uit mag gaan', zegt hij.

In de brief presenteert Mansveld een nieuwe planning voor de zuiveringsplicht in de glastuinbouw. Die plicht gaat later in: op 1 januari 2018 in plaats van 1 januari 2016, zoals oorspronkelijk in de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming van 2013 was geregeld.

Rendement omhoog

Tegelijkertijd verhoogt het ministerie het te behalen zuiveringsrendement van 75 procent naar 95 procent. Volgens de staatssecretaris maakt dat voor de kosten van de zuivering niet uit en is een getrapte invoering daarom niet nodig.

Ook dat bestrijdt LTO Glaskracht Nederland. 'Deze aanname van het ministerie is gebaseerd op één vergelijkende berekening van het LEI Wageningen UR. Dat is een te smalle basis', stelt Meis.

Goedkoper

De LTO Glaskracht-man zegt dat tuinders vrijwel zeker goedkoper uit zijn bij een zuiveringsrendement van 75 procent dan een van 95 procent. LTO Glaskracht Nederland wil daarom vasthouden aan 75 procent als start bij de zuiveringsplicht.

LTO Glaskracht gaat niet akkoord met de plannen van Mansveld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer