Mansveld+bezoekt+glastuinbouw
Nieuws
© LTO Glaskracht Nederland

Mansveld bezoekt glastuinbouw

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu (I&M) bezocht gisteren op uitnodiging van Progressief Westland en LTO Glaskracht Nederland het bedrijf Beyond Chrysant.

Tijdens het bezoek werd met haar gesproken over een realistische invoering van de zuiveringsverplichting en de noodzaak tot synchronisatie van het toelatingsbeleid, meldt LTO Glaskracht Nederland.

Aan het nieuwe waterzuiveringsplan van het ministerie van I&M kan maar één op de drie glastuinders voldoen, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Zuiveringskosten

Dat is aanmerkelijk minder dan staatssecretaris Mansveld denkt. Zij gaat ervan uit dat zo'n driekwart van de bedrijven de zuiveringskosten kan dragen.

Mansveld wil in haar nieuwe plan de zuiveringsplicht in de glastuinbouw op 1 januari 2018 laten ingaan in plaats van 1 januari 2016, zoals oorspronkelijk in de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming van 2013 was geregeld.

Rendement

Tegelijkertijd verhoogt het ministerie het te behalen zuiveringsrendement van 75 procent naar 95 procent. Volgens de staatssecretaris maakt dat voor de kosten van de zuivering niet uit en is een getrapte invoering daarom niet nodig.

Dat bestrijdt LTO Glaskracht Nederland. 'Tuinders zijn vrijwel zeker goedkoper uit bij een zuiveringsrendement van 75 procent.' LTO Glaskracht Nederland wil daarom vasthouden aan 75 procent als start bij de zuiveringsplicht.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer