'Benut fosfaatruimte door gebruik compost'

Compost en schuimaarde zijn geschikt om bij overblijvende fosfaatruimte te gebruiken, stelt de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen.

%27Benut+fosfaatruimte+door+gebruik+compost%27
© Han Reindsen

Gebruik van compost of schuimaarde is te overwegen als op het bedrijf nog onbenutte ruimte voor fosfaat in de mestplannen over 2015 aanwezig is en de stikstofruimte voor dierlijke mest beperkend is.

Akkerbouw-, tuinbouw- of veehouderijbedrijven kunnen zo met de overgebleven fosfaatruimte investeren in de kwaliteit van de bodem, stelt de commissie.

Organische stof

Compost is een waardevol product om effectieve organische stof aan te voeren. De extra organische stof verhoogt het bindend vermogen van voedingsstoffen en het vochtbindend vermogen.

Voor de mestwetgeving telt fosfaat in compost voor 50 procent mee, mits deze 50 procent niet boven een fosfaatgehalte van 3,5 kilo per ton droge stof uitkomt.

Kalkmeststof

Schuimaarde is een snelwerkende kalkmeststof die ook extra beschikbaar calcium levert. Dat is vooral van belang op percelen waar de calciumbezetting in de bodem laag is en waar verhoging van de pH gewenst is.

Het is belangrijk te realiseren dat schuimaarde vergeleken met andere kalkmeststoffen veel fosfaat (rond 8 kilo per ton) bevat. Dit fosfaat telt voor 100 procent mee voor de fosfaatgebruiksruimte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer