Sorghum geschikt voor teelt in Nederland

Een haalbaarheidsstudie moet uitwijzen in hoeverre het tropische graangewas sorghum interessant is voor teelt in Nederland.

Sorghum is wereldwijd het vijfde graangewas. De teelt vindt voornamelijk plaats in tropische klimaatzones, zoals in Afrika en India. Het gewas is daar voor mens en dier een belangrijke voedingsbron.

Akkerbouwer en wetenschapper Walter de Milliano is op zijn eigen akkerbouwbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen bezig geweest om sorghum door veredeling en selectie aan te passen aan het Nederlandse klimaat.

52ste breedtegraad

'Het gewas was altijd te telen tot de veertigste breedtegraad en ik heb dat inmiddels weten op te rekken tot aan de 52ste breedtegraad', geeft Milliano aan. Op dit moment zijn zo'n zeven variëteiten beschikbaar voor Nederlandse groeiomstandigheden.

De Milliano omschrijft sorghum als veelzijdig gewas. 'Sorghum produceert zo'n 30 ton biomassa per hectare. Daarvan is ongeveer 6 ton graanzaad. Het graan is geschikt voor de productie van glutenvrij meel. Verder bevatten de stengels tot 25 procent suiker en zijn de stengelvezels enorm sterk.'

Droogte- en zouttolerant

In de teelt is het gewas droogte- en zouttolerant en vanwege de intensieve en diepe beworteling volgens De Milliano geschikt voor structuurverbetering op verdichte gronden. 'In Polen telen akkerbouwers soms zelfs sorghum in rotatie met aardappelen vanwege het onderdrukkend effect op AM-aaltjes.'

De haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd door studenten via het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Biobased Economy en met financiering van Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant. Naast de gebruikswaarde wordt in de studie bekeken welke teeltmethode het beste is voor Nederland en welke machines beschikbaar zijn voor de oogst.

Opschaling

Op basis van de studie moet blijken wat het perspectief is voor sorghum in Nederland en of opschaling mogelijk is. 'Het is een gewas met veel mogelijkheden dat interessant lijkt om op te nemen in de rotatie op akkerbouwbedrijven', zegt De Milliano.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer