Tot 1.000 liter meer melk per koe

Het verhogen van de melkproductie per koe is een manier om de melkproductie per kilo fosfaat te verhogen. Er worden dan met de melk meer mineralen afgevoerd, waardoor de fosfaatbalans beter wordt. Dat is het idee achter het in september gelanceerde TopStart-systeem van Agrifirm.
TopStart is gebaseerd op het geven van extra krachtvoer aan koeien in de eerste zestig dagen van de lactatie. Daarmee nemen koeien veel meer energie op in de cruciale periode na afkalven. Dankzij de vlottere opstart geven ze meer melk en blijven ze beter in conditie.
Uit proeven op de Waiboerhoeve blijkt dat TopStart op basis van een combinatie van twee krachtvoersoorten in 305 dagen tot 1.000 liter meer melk oplevert. Bij een melkprijs van 30 cent is dat tot 200 euro extra saldo per koe. Wordt de strategie ingevuld met één voersoort dan stijgt de productie tot 600 liter per jaar.
Hendrik Arends: ‘De extra productie aan melk weegt ruimschoots op tegen de extra mineralenaanvoer via het krachtvoer. Bij praktijkproeven op acht melkveebedrijven werden deze resultaten zelfs overtroffen en bleek dat de dieren gedurende de gehele lactatie op een hoger niveau bleven produceren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer