LTO: doorbetalen loon niet bij UWV

Het voornemen van het kabinet om kleine werkgevers tegemoet te komen bij de loondoorbetaling voor zieke werknemers valt in goede aarde bij LTO Nederland. Maar de uitvoering kan heel wat praktischer dan minister Lodewijk Asscher (SZW) in gedachten heeft.

Jan van Liere
Ondernemers moeten hun zieke personeel nu twee jaar doorbetalen bij ziekte. Voor kleinere werkgevers kunnen de kosten daarvan fors oplopen. In de praktijk leidt het ertoe dat ze minder snel mensen in vaste dienst aannemen.
Minister Asscher wil daarom ondernemers met maximaal tien werknemers tegemoet komen. Hij denkt aan een vrijwillige regeling voor kleine bedrijven, waarbij de loondoorbetalingsplicht wordt bekort tot een jaar.
Uitkeringsinstantie UWV neemt dan de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar over. Het benodigde geld moet komen uit de collectieve werkgeverspremies en uit een overheidsbijdrage van 20 miljoen euro per jaar.
Asscher wil werkgevers met maximaal tien werknemers niet verplichten zich aan te sluiten. Wie niet mee wil doen, moet zelf zijn zieke personeel twee jaar doorbetalen.
LTO vindt het prima om wat te doen aan het probleem waarmee kleine werkgevers worstelen. Een collectieve verzekering via het UWV vindt ze echter niet de juiste oplossing. De sector kan het zelf beter regelen.
Deze week stelde LTO een sectorgerichte aanpak voor die leidt tot loondoorbetaling in het tweede jaar, gecombineerd met verzuimbegeleiding en reïntegratie. In de agrarische sector kunnen Stigas en Sazas dat heel goed oppakken.
Beide diensten zijn door de sociale partners in het leven geroepen. In onderlinge afstemming wordt al veel gedaan aan het voorkomen en beperken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De praktijk leert dat deze aanpak succes heeft. In de agrarische en groene sectoren is het ziekteverzuim zeer laag.
Sectoren die het zelf oppakken, moeten volgens LTO wel aanspraak kunnen maken op een deel van de overheidsbijdrage.
In het overleg dat de minister gaat voeren met werkgevers- en werknemersorganisaties zal LTO het alternatieve voorstel op tafel leggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer