Komst stal Buijs stap dichterbij

Groningen - Provinciale Staten van Groningen zullen met het voorstel van Gedeputeerde Staten voor aanpassing in de omgevingsverordening instemmen, zodat Ad Buijs groen licht kan krijgen voor een melkveehouderij. Dat bleek woensdag tijdens de Statencommissie.

Tienkeu vervolg van voorpagina
Gedeputeerde Staten drongen hier begin september op aan bij Provinciale Staten. Ze vindt dat de Staten de toezeggingen van eerdere Gedeputeerde Staten moet nakomen. 'Zou het college dat niet doen, dan is de kans groot dat het besluit door de rechter wordt vernietigd. De initiatiefnemer kan dan een aanzienlijke schadevergoeding eisen.'
SP en GroenLinks gaven eind augustus nog aan dat ze 'zeer verheugd' waren dat Buijs waarschijnlijk geen vergunning zou kunnen krijgen. Dat blijkt achteraf 'wat kort door de bocht', gaf SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek woensdag toe.
De SP, met acht zetels de grootste partij in Provinciale Staten, baseerde haar reactie op een advies van een rapport van advocaten van Rotshuizen Geense dat de provincie Groningen geen uitzonderingspositie hoeft te maken en de ontheffing niet hoefde te verlenen aan Buijs.
Nadien bleek uit het rapport van Antea Group dat de hoogte van een eventuele schadevergoeding, als de bestuursrechter oordeelt dat de weigering van de ontheffing van de omgevingsverordening onrechtmatig is, tientallen miljoenen euro's kan zijn. 'We staan voor voldongen feiten', aldus Mastenbroek.
Voor de Partij voor de Dieren is het duidelijk 'dat de SP door de mand is gevallen'. 'Wat kan het pluche een partij veranderen.'

Tien bedrijven

Buijs is een van de tien pijplijngevallen, waarvan het vorige college van Gedeputeerde Staten heeft toegezegd ontheffing te zullen verlenen. Bij zeven bedrijven is dat inmiddels gebeurd, één heeft zich teruggetrokken en een bedrijf wacht net zoals Buijs nog op ontheffing.
Buijs' advocaat, Pietersma & Spoelstra, meldde in een brief aan Provinciale Staten het enkel en alleen al vanuit moreel opzicht onbestaanbaar te vinden om na alle jaren de stekker eruit te trekken omdat een nieuw bestuur andere opvattingen heeft over grootschalige veehouderijen.
Die mening is ook de VVD toegedaan. De partij hoopt dat het geen gewoonte wordt om zo met de boeren in deze provincie om te gaan. 'Het zal je maar gebeuren. Nadat je tien jaar bezig geweest bent om de toekomst van je kinderen te verzekeren, en je in gesprek bent met het provinciebestuur, dat de Staten op het laatst nog een struikeldraadje neerleggen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer