Streekgebonden: milieu leidend bij fosfaat

Het nieuwe Platform Streekgebonden Boeren roept politici en beleidsmakers op om melkveehouders die hun grondgebondenheid regionaal organiseren ook als duurzaam producerende boeren te erkennen. Ook bij de invoering van fosfaatrechten.

Dat stelt het kersvers platform in haar manifest 'Streekgebonden Boeren' dat aan politiek Den Haag is aangeboden. Het manifest is ondertekend door 31 melkveehouders uit verschillende delen van Nederland.

Niet eigendom of pacht moet leidend zijn in de uitwerking van het fosfaatrechtenstelsel, maar het milieutechnisch verantwoord uitvoeren van de mineralenstromen door de melkveehouder, stelt het platform in een persbericht.

'Ook de streekgebonden boeren voldoen aan alle gestelde milieudoelstellingen en hebben hun bedrijf binnen de wettelijke kaders en de karakteristieken van de streek aangepast en ontwikkeld tot duurzaam producerende melkveehouderijen.'

Regio

Politici en beleidsmakers moeten de discussie over grondgebondenheid niet versmallen tot alleen eigendom of pacht, maar de wet- en regelgeving zo inrichten dat recht wordt gedaan aan de structuur van de Nederlandse melkveehouderij die per regio anders is, aldus de melkveehouders.

'De discussie over grondgebondenheid versmallen tot alleen eigendom of pacht, zoals nu dreigt te gebeuren, doet geen recht aan de praktijk. Driekwart van de Nederlandse melkveehouders werkt namelijk op een of andere manier samen met andere bedrijven in de streek.'

Fosfaat

Streekgebonden Boeren hebben zich verenigd in een platform als reactie op de introductie van fosfaatrechten in de melkveehouderij. Ze stellen dat de nieuwe wetgeving voor de melkveehouderij boeren met een regionale kringloop niet op achterstand mag zetten.

Het platform maakt zich zorgen dat tijdens de debatten over de AMvB ‘Verantwoorde groei grondgebonden Melkveehouderij’ politiek breed steun is uitgesproken voor de regionale kringloop, maar dat daar nu géén invulling aan wordt gegeven.

Platform

Streekgebonden Boeren zijn boeren met een regionaal grondgebonden bedrijfsvoering. Daar verstaat het platform onder: Een agrarisch bedrijf waarvan de productie geheel of hoofdzakelijk afhankelijk is van het voortbrengend vermogen van (onbebouwde) grond in de directe omgeving van het bedrijf.

Afhankelijkheid van de grond kent het hierbij de volgende aspecten: voedervoorziening, mestafzet en het bieden van een natuurlijke bodem voor plantaardige teelten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer