Vijftig+keer+meer+babymelkpoeder+naar+China
Nieuws
© Vilt.be

Vijftig keer meer babymelkpoeder naar China

De uitvoerwaarde van babymelkpoeder naar China en Hongkong samen is in tien jaar tijd bijna vijftig keer zo hoog geworden. Babymelkpoeder is het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar zowel China als Hongkong.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral door de toegenomen belangstelling vanuit deze twee landen nam ook de totale uitvoer van babymelkpoeder toe.

In de eerste zeven maanden van 2015 is hiervan voor 1,1 miljard euro geëxporteerd. Dit is zeven keer zo veel als in 2005.

Twee derde van al het babymelkpoeder heeft als bestemming China of Hongkong. Het gezamenlijke aandeel van deze landen in de Nederlandse exportwaarde van babymelkpoeder nam toe van 10 procent in 2005 tot 67 procent in 2015.

Melkpoederschandaal

Vrijwel de gehele groei heeft plaatsgehad sinds 2008, het jaar dat een melkpoederschandaal in China uitbrak waarbij baby’s overleden door melk die was aangelengd met giftig melamine.

Sindsdien vertrouwen veel Chinezen hun eigen fabrikanten niet meer en is er veel vraag naar babymelkmelkpoeder uit andere landen.

Nederland is op dit moment de belangrijkste leverancier van babymelkpoeder voor China en Hongkong. Ook een groot deel van de export naar Hongkong komt uiteindelijk in China terecht.

Belangrijkste exportproduct

Babymelkpoeder is het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China (7 procent van het totaal) en met afstand het meest uitgevoerde goed naar Hongkong (32 procent).

Bovendien is het een product dat zo goed als volledig in Nederland wordt gemaakt, waardoor de export relatief veel oplevert voor de Nederlandse economie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer