Bollenteelt kan niet meer zonder convenant

Gemeente Westerveld wil nog dit jaar een convenant tussen overheid, omwonenden en telers over de bollenteelt in die gemeente. Zij trekt daarmee de trend door die andere gemeenten eerder hebben gezet.

Joost de la CourtNa Hardenberg, Aa en Hunze en Ommen zou Westerveld de vierde gemeente worden in Noord- en Oost-Nederland die met bestuurlijke afspraken tussen telers en hun omgeving het maatschappelijk draagvlak voor de bollenteelt wil versterken.
In de overeenkomst, zo mogelijk medeondertekend door LTO, KAVB en de gemeente, worden niet alleen afspraken gemaakt over gedragsregels. Als het aan de gemeente ligt, wordt ook vastgelegd hoe partijen elkaar informeren. Verder moet er een meldpunt komen waar verontruste bewoners met vragen en klachten terechtkunnen.
In 2014 is door de bollentelers in Westerveld de ‘Gedragscode lelieteelt gemeente Westerveld’ opgesteld. In mei 2015 hebben de drie lelietelers in Westerveld in het verlengde daarvan afspraken over spuitvrije zones vastgelegd. Deze afspraken zijn aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders.
Het college ziet deze afspraken met de sector als eerste stap en als goed vertrekpunt voor een nieuw convenant, waarin ook opvattingen en afspraken met inwoners en andere betrokkenen een plek vinden.
Het ging hierbij echter om eenzijdige gedragsregels. Van betrokkenheid van de bevolking is dan nog geen sprake, constateert gemeente Westerveld. En dat is toch essentieel om het dialoogmodel ook daadwerkelijk te laten functioneren.
Westerveld vindt het belangrijk dat er een verbreed, verdiept én ondertekend convenant komt dat wordt gedragen door telers, een bewonersplatform, de sectororganisaties en de gemeente. Dat is ook in het belang van de telers.
Om de bevolking een afgewogen stem te geven - nu voert Stichting Bollenboos meestal het woord namens de omwonenden en andere betrokkenen - wil gemeente Westerveld op korte termijn een klankbordgroep opzetten van bewoners die zorgen hebben over de bollenteelt en die willen meepraten over het nieuwe beleid.
Westerveld zoekt naar een manier om tijdelijk of voor langere tijd een gesprek of dialoog mogelijk te maken tussen bewoners, lelietelers, brancheorganisaties en de gemeente. Zo vertegenwoordigen de deelnemers in dit platform een bredere groep inwoners.
Niet alleen in Drenthe en Overijssel neemt de bollenteelt een steeds belangrijker plaats in en spelen gemeenten daarop in. Zo verwacht ook gemeente Coevorden binnenkort met de bollentelers om tafel te gaan. Een blik over de provinciegrens leert dat bijvoorbeeld ook in de Stellingwerven in Friesland steeds meer bollenpercelen opduiken. Ook daar kunnen de telers de eerste convenanten verwachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer