Raad Schier tegen vergister

Een meerderheid van de gemeenteraad op Schiermonnikoog is tegen de komst van een biovergistingsinstallatie op het eiland. Dit tot teleurstelling van de boeren.

Zes boeren op Schiermonnikoog richtten zeven jaar geleden het Samenwerkingsverband Groen Gas Schiermonnikoog (SGGS) op. Met een biovergister willen ze 80 tot 90 procent van de aardgasbehoefte van het eiland met bijna duizend inwoners zelf produceren.
Energieleverancier Greenchoice sloot met de boeren een contract. Van het Waddenfonds kregen ze een subsdie van 1,2 miljoen euro.
Het plan werd weer actueel, toen de boeren vorig jaar werden ingeloot voor een Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)-subsidie. ‘We waren hiervoor vier keer uitgeloot’, geeft voorzitter Johan Hagen van LTO Noord Schiermonnikoog aan.
De boeren willen de vergister op het industrieterrein bij de haven van Schiermonnikoog plaatsen. Maar de partijen Ons Belang en DS10 steken daar nu een stokje voor.
Hagen vindt het teleurstellend dat er zo veel weerstand is. ‘In het begin waren inwoners enthousiast. Een uitzending van Zembla over vergisters zorgde voor een omslag. We hebben huis aan huis een brief bezorgd waarin we uitleggen wat een biovergister inhoudt. Volgens ons past het heel goed in het duurzaamheidsverhaal.’
De gemeenteraad neemt in oktober een besluit over de biovergister.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer