Biohuis+zoekt+verbinding+met+consument
Nieuws
© Mike Schellart

Biohuis zoekt verbinding met consument

Door verbindingen te leggen met consumenten en andere partijen in de keten, kan de land- en tuinbouw zich verder ontwikkelen en heeft de sector perspectief.

Dat zegt voorzitter Jan Jaap Jantjes van Biohuis, de koepel van biologische land- en tuinbouw, zaterdag in Nieuwe Oogst. Op 10 oktober houdt zij de BIO1000. Daar gaan duizend boeren, tuinders, consumenten en deskundigen de toekomstagenda voor de biologisch sector opstellen.

'We hebben de indruk dat de biologische land- en tuinbouw wat in slaap sukkelt en stilstaat in ontwikkeling. We willen die ontwikkeling weer op gang brengen om onze rol als voorloper te behouden', aldus de biologisch melkveehouder in het Noord-Hollandse West-Graftdijk.

Van onderaf

De toekomstagenda wordt tijdens BIO1000 'van onderaf' in 'een open dialoog' door de deelnemers opgesteld. 'We kunnen als bestuurders wel op de hei gaan zitten, maar dat is zo ouderwets. Zo werkt het niet meer. Een visie ontwikkel je samen.'

Jantjes pleit voor transparantie in de keten. 'Niet dat je in elke stal een webcam moet ophangen, maar dat je open bent waarom je dingen doet. Ook is het geen marktmechanisme van 'u vraagt, wij draaien'. Nee, er zijn mogelijkheden en onmogelijkheden in de landbouw en in zo'n dialoog kweek je begrip voor elkaar. Daar moet je het mee doen, van onderaf.'

Gangbaar

D Biohuis-voorzitter benadrukt zich niet af te willen zetten tegen de gangbare landbouw. 'Maar ik zie dat die verbinding daar vrij smal is.'

'En natuurlijk zie je in de reguliere landbouw ook dat boeren het bedrijf voor de toekomstige generatie gezond willen houden. Ik wil ook graag de reguliere boeren en LTO-bestuurders uitdagen naar Bio1000 te komen. Ze kunnen er wat van leren', aldus Jantjes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer