Schuiven met vanggewassen mag

Telers die problemen ondervinden bij het inzaaien van vanggewassen op de opgegeven percelen krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de mogelijkheid om af te wijken van de Gecombineerde opgave.

Haijo DoddeDit blijkt uit een antwoord van het ministerie van Economische Zaken (EZ) op een vraag van LTO-vakgroep Akkerbouw over het niet inzaaien van percelen met geplande vanggewassen vanwege de natte weersomstandigheden.
Het ministerie en RVO geven aan te zoeken naar oplossingen, maar dat ze daarbij wel gebonden zijn aan de Europese kaders. De boodschap is dat gewastelers in elk geval moeten voldoen aan de eis van 5 procent ecologische aandachtsgebieden (EA).
Voor het veranderen van de EA-invulling is er volgens EZ en RVO een compensatiemogelijkheid. 'De wijziging hoeft niet te leiden tot problemen als aan alle vergroeningseisen is voldaan', luidt de reactie op de LTO-vraag.
Het advies van de overheid is wel aan de telers om niet zelf de Gecombineerde opgave te wijzigen.
RVO controleert administratief en met luchtfoto's of telers aan de opgegeven vergroeningsmaatregelen hebben voldaan. Bij geconstateerde afwijkingen volgt een fysieke controle. Het is volgens LTO overigens de vraag of daarvoor voldoende capaciteit beschikbaar is.
LTO-vakgroep Akkerbouw adviseert bij inzaaiproblemen van een vanggewas altijd te proberen om een alternatief perceel in te zaaien. 'Het is verstandig om eventuele afwijkingen van de Gecombineerde opgave goed te documenteren', stelt vakgroepsecretaris Jeroen Kloos.

Leerjaar

Volgens Kloos blijkt maar weer dat 2015 voor de vergroening een leerjaar is. Er zijn ook andere lidstaten die met vergelijkbare problemen kampen. Hij noemt daarbij Denemarken als voorbeeld.
'Het blijft zoeken naar goede oplossingen. Maar het mag niet zo zijn dat administratieve hobbels de doelstelling van de vergroening als randvoorwaarde voor de directe betalingen belemmeren', verklaart Kloos.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer