Ondernemende boer in diskrediet door fosfaat

Heeft de ooit hooggeprezen ondernemende boer afgedaan? Dat lijkt in de melkveehouderij wel het geval te zijn.

Ondernemende+boer+in+diskrediet+door+fosfaat
© Twan Wiermans

René NiesBevrijdingsdag. Die term heeft voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij eens gebezigd met betrekking tot de afschaffing van het melkquotum. Bevrijdingsdaggevoel was een lekker gevoel.
Jaren hebben we er collectief naartoe gewerkt, we hebben nieuwe melkfabrieken gebouwd en de bouwsector was erg blij dat in crisistijd nog stallen gebouwd konden worden. Koningin Máxima was overal present om ons te representeren en aan te moedigen. Denk aan de vele handelsmissies en openingen van fabrieken van FrieslandCampina en A-ware.
Op 2 juli kwam aan dit gevoel een einde: er werden fosfaatrechten gepresenteerd. Op zich een logisch vervolg. Door de lagere prijzen voor agrarische producten en door deze aankondiging is een continue discussie over onze sector ontstaan.
De ondernemende boer die vol enthousiasme na 1 april gas heeft gegeven, is opeens iemand die anticipeerde op de komst van fosfaatrechten. De ondernemer die niet tegelijk in een stal en grond kon investeren en koos om eerst in huisvesting en dus cashflow te investeren, wordt te kijk gezet als een milieuvervuiler. Vergeten wordt dat je alleen mest af kunt zetten naar iemand die plaatsingruimte heeft.
De ondernemende boer die door koningin Máxima werd geprezen, heeft ineens afgedaan. Als dergelijke geluiden alleen van buiten zouden komen, dan kon je je daar samen tegen verdedigen. Echter, ook uit eigen kring klinkt dit geluid. Met name de agrarische natuurverenigingen (ANV's) vertegenwoordigd door hun koepels, en nu het netwerkgroep GRONDig, laten van zich horen.
Dubieus is de rol van de ANV's. Zonder ruggespraak met de duizenden agrarische leden en deelnemers presenteren de koepels hun visies. Dit in tegenstelling tot LTO, die infocentra en ledenbijeenkomsten heeft.
De voorzitter van onze ANV zei mij dat een ANV een doelorganisatie is voor agrarisch natuurbeheer en dat de gepresenteerde visie van de koepel niet de visie van ELAN (Zuidoost-Friesland) is. De ANV's zien over het hoofd dat veel van hun leden ook mest afzetten en niet volledig grondgebonden zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer