Groter+aanbod+drukt+graanprijs
Nieuws
© Twan Wiermans

Groter aanbod drukt graanprijs

Enorme graanvoorraden hangen boven de internationale graanmarkten en staan elke prijsverhoging in de weg. Nieuwe productieverwach-tingen komen steeds weer wat hoger uit en dat geeft een blijvende druk op de prijzen.

Nu de tarwe- en gerstoogst achter de rug zijn, worden er geen partijen meer af land aangeboden en is het wachten begonnen, schrijft Agrifirm in de nieuwsbrief. Verkopers houden de tarwe in de silo’s in de hoop op betere prijzen later in het seizoen en kopers houden zich op de vlakte.

Goed gevulde silo's

Hun voorraadsilo’s zijn redelijk goed gevuld en bij dalende prijzen is de bereidheid om te kopen gering. Een belangrijke onzekere factor is de maïsproductie. Als die straks nog meer gaat tegenvallen, is er meer tarwe nodig voor de voerproductie en dit houdt de tarweprijs in de benen.

Op de fysieke markt daalden deze week voor directe levering de tarwe- en maïsnoteringen met 3 euro per ton. De gerstnoteringen voor directe levering noteerden een kleine plus van 2 euro per ton. Voor de levering op termijn (januari-juni) stegen de tarwenoteringen met 1 euro per ton, de maïsnoteringen met 2 euro ton en bleven de gerstnoteringen gelijk.

Soja

Voor sojabonen verloopt het groeiseizoen in de Verenigde Staten niet optimaal. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw beoordeelde de afgelopen week slechts 61 procent van de sojapercelen als goed of uitstekend.

In Brazilië zijn de inzaaiomstandigheden goed en de oogstprognose werd verhoogd naar 96,2 miljoen ton, ruim 10 miljoen ton meer dan het vorige seizoen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw meldde een totale record-wereldvoorraad sojabonen van net geen 85 miljoen ton (ruim veertien weken verbruik).

Chinese vraag

De sojamarkt wordt in grote mate beïnvloed door de vraag van China. De economie draait daar steeds moeizamer wat de behoefte aan grondstoffen kan verminderen. China is met een aandeel van 64 procent verreweg de grootste importeur van sojabonen in de wereld.

Op de fysieke markt waren deze week de prijsbewegingen van zowel soja als raap voor directe levering als voor de levering op termijn minimaal. Enkel raap voor directe levering kon een plusje noteren van 2 euro per ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer