Drone zoekt weidevogelnest

Een warmtecamera aan een drone 'ziet' vanuit de lucht alles op de grond, ook nesten van weidevogels. In Overijssel zijn dit jaar testen uitgevoerd met drones. Het werkt. Als het praktijk wordt, krijgen de vrijwilligers een andere rol. Maar het duurt nog wel even.

De tweede reden is dat ze in een kortere tijd veel meer nesten kunnen vinden dan vrijwilligers. 'We verwachten met drones wel een fractie 10 tot 50 meer te kunnen realiseren', zegt Snepvangers. Een capaciteit van 35 hectare per uur lijkt haalbaar voor een drone. 'Bovendien hopen we met de warmtecamera's makkelijker nesten te vinden van vogels die zich verstoppen, zoals de slobeend.

Meer nestbescherming

Dat betekent niet dat vrijwilligers overbodig worden, benadrukt Snepvangers. Hun taak verandert wel. Het zoeken van nesten zal minder nodig zijn, maar kuikenbescherming is des te meer nodig. 'Dat vraagt veel meer aandacht dan nu', stelt ze. Want het resultaat van weidevogelbeheer zal verbeteren als vrijwilligers meer tijd krijgen om met boeren te overleggen over werkzaamheden in percelen waar nesten zijn gevonden en om bijvoorbeeld kuikens tijdelijk te verjagen naar omliggende percelen voordat de boer gaat maaien. Landschap Overijssel is al met vrijwilligers in gesprek geweest over de drones. Die waren daar enthousiast over, vertelt Snepvangers, vanuit het doel om de weidevogelstand te verbeteren.
Maar zo ver is het nog lang niet. Het is wel duidelijk dat het technisch voor veel weidevogels werkt, maar er komt nog veel bij kijken voordat het ook op grotere schaal bruikbaar is.
Eerst is het nodig om nog veel uit te zoeken, zoals wat wel en niet mag in de lucht boven weilanden? De Luchtvaartwet, waarin dat staat, verandert binnenkort. En wie mag bijvoorbeeld vliegen met de drone, moet die persoon gecertificeerd zijn? En wie is die persoon? Een vrijwilliger? Een medewerker van het bedrijf dat de drone levert? En van wie zijn de gegevens?
Bovendien moet nog programmatuur ontwikkeld worden om nesten te herkennen, om die vervolgens met GPS-coördinaten te registreren en om die automatisch op te slaan in een database. Dat kost veel geld. Als dat werkt, kunnen boeren en loonwerkers ook over veel meer informatie beschikken om tijdens hun werk rekening te houden met de nesten.
En wat doen de drones buiten het weidevogelseizoen? Het is te duur om ze de rest van het jaar aan de grond te houden.

Droom

De initiatiefnemers zoeken nog naar financiering om deze stappen te kunnen zetten. Er zijn diverse partijen bij betrokken zoals LandschappenNL, de koepel van de provinciale landschapsorganisaties, en SCAN. Landschap Overijssel trekt het project nu, samen met het bedrijf dat diensten met drones levert.
Snepvangers verwacht dat weidevogelbeheer met drones op grote schaal bruikbaar is vóór weidevogelseizoen 2017. Het is een droom van haar dat dan in elke weidevogelprovincie een drone rondvliegt op zoek naar nesten.

Tekst: Peter van Houweling Foto: Peter van den Brandhof, Landschap Overijssel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer