Ruimte voor correctie in geïntegreerde teelt

Binnen de geïntegreerde teelt van gewassen is behoefte aan de beschikbaarheid van correctiemiddelen als basis voor een systeembenadering. Dat stelt Helma Verberkt van LTO Glaskracht Nederland.

Ruimte+voor+correctie+in+ge%C3%AFntegreerde+teelt
© Nieuwe Oogst


'We moeten af van het denken in middelen en zoeken naar bronoplossingen in plaats van symptoombestrijding', stelt Verberkt.

'Het streven is een integrale aanpak van de plantgezondheid, waarbij er alle ruimte moet zijn voor biologische bestrijding en het gebruik van groene middelen.'

Systeemaanpak

Telers werken steeds meer aan een systeemaanpak binnen de geïntegreerde teelt. De beschikbaarheid van selectieve correctiemiddelen is van belang voor de verdere ontwikkeling hiervan en kan bijdragen aan verlaging van de totale milieubelasting van een teeltsysteem.

De beleidsspecialist plantgezondheid vertelt dat LTO samen met het Ctgb pilots opzet om de mogelijkheden van een systeemaanpak in verschillende teelten te onderzoeken.

Milieuwinst

Het gaat dan onder meer om het vaststellen van de milieuwinst, maar ook om de borging van het systeem en de handhaafbaarheid.

Binnen een systeembenadering zou het toegestaan moeten zijn om bepaalde correctiemiddelen bij hoge uitzondering toe te passen als teeltsystemen dreigen te ontsporen.

Basisvoorwaarden

De teler moet dan wel voldoen aan de basisvoorwaarden van de geïntegreerde gewasbescherming zoals de inzet van zoveel mogelijk biologische middelen, goede monitoring en het gebruik van beslissingsondersteunende systemen.

Volgens Verberkt zal het overigens niet meevallen om voor een dergelijke systeembenadering algemene regelgeving te maken.

Stappen maken

'Maar we moeten nu wel de eerste stappen maken', geeft Verberkt aan. 'Het is noodzakelijk dat de overheid de innovatie van de sector bijhoudt en dat de wetgeving mee innoveert in de vorm van accurate wetgeving.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer