Op den duur terug naar normale populatie

Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland erkent dat de edelhertenpopulatie op de Veluwe flink groter is geworden dan het streefaantal van 250 dieren dat in het Faunabeheerplan voor de komende jaren is vastgelegd.
'Een oorzaak van de sterk gegroeide populatie kan zijn dat de aantallen edelherten in het verleden onvoldoende nauwkeurig zijn geteld', vertelt Teun Achterkamp, secretaris van FBE Gelderland. 'Sinds 2013 wordt een andere telmethode gehanteerd, onder meer met hulp van schijnwerpers. Toen kwam aan het licht dat er veel meer edelherten zijn dan gedacht.'
Volgens Achterkamp is het verkleinen van de populatie niet zo simpel. 'Sinds vorig jaar beschikken we over een provinciale vergunning voor nachtelijk afschot, ook buiten het reguliere jachtseizoen. Dat helpt ons. Wat tegenwerkt is dat een grote populatie ook betekent dat er jaarlijks veel aanwas is. Daardoor gaat het verkleinen van de totale populatie niet snel.' Hij heeft goede hoop dat de edelhertenpopulatie nabij agrarische enclave op den duur wordt genormaliseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer