De rustige periode is aangebroken

Een heel jaar lang wordt er door mensen altijd uitgekeken naar de vakantietijd. Een paar weken per jaar waarin ze het rustig aan kunnen doen en geen last hebben van haasten en stress.
In sommige bedrijfstakken kunnen ondernemers het zich permitteren de zaak een aantal weken te sluiten, andere bedrijven blijven wel open. Maar omdat de rest van de wereld ook op vakantie is, hebben ze vaak niets te doen. In onze bedrijfstak ligt het net even anders...
Gedurende de zomermaanden groeien de gewassen zo mogelijk nog harder dan buiten het zomerseizoen, terwijl het personeel natuurlijk lekker met de kinderen op vakantie wil. Uitzendkrachten willen in deze periode graag even terug naar hun land, omdat hun familie en vrienden in deze periode vaak vrij zijn. Extra uitzendkrachten zijn altijd een lastig verhaal, want deze zijn ook terug naar de familie en omdat het bij een ieder druk is, zijn er te weinig uitzendkrachten beschikbaar.
Door het warme zomerweer komt de kwaliteit van de gewassen ook nog eens een beetje onder druk te staan, wat weer resulteert in meer werk en als we er niet goed opletten, op klachten van de klanten. Ook worden de vruchten kleiner in de zomermaanden, waardoor de oogstprestaties per uur afnemen. Met 30 graden in de kas zien we ook nog eens het logische verschijnsel dat de snelheid van werken terugloopt.
Al deze zaken moeten worden opgevangen door de thuisblijvers die in de vakantie werken. Wat resulteert in lange dagen en alle zaterdagen werken, hier en daar een avondje meepakken en voor de ondernemer is de zondag dan maar voor de administratie in plaats van normaliter de zaterdag. Vaak zien we dan ook nog eens de prijzen ineenstorten, wat de motivatie niet ten goede komt. Gelukkig is het prijsniveau dit jaar niet langdurig weggezakt, wat natuurlijk altijd prettig is.
Maar het blijft managen op topniveau in de zomermaanden in de kasgroente, het bedrijf laten draaien met (te) weinig beschikbaar personeel. Aan de andere kant zijn er de eigen kinderen die vakantie hebben en natuurlijk aandacht willen en verdienen.
'Gelukkig' is de vakantieperiode nu weer voorbij, lekker even alles bijwerken en in een normaal ritme raken. Alhoewel, er moet natuurlijk weer snel alles geregeld worden voor de teeltwisseling en afzet komend seizoen. Hoe gaan we het doen? Oh ja, welke rassen gaan we zetten en welke kleur(en) paprika? En papa, gaan we ook nog een keer een weekje op vakantie in de herfst? Hèhè, de rustige periode is aangebroken.

Johan Reedijk

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer