Breedwisch deel Nationaal Natuurnetwerk Westerwolde

Het door de ANOG gecoördineerde begrazingsproject in natuurgebied Breedwisch maakt deel uit van de inrichtingsplannen voor het Nationaal Natuurnetwerk (NNN) Westerwolde. Dit natuurgebied loopt ruwweg van Ter Apel in het zuiden van Oost-Groningen tot Blijham en beslaat een lengte van ongeveer 30 kilometer. De oppervlakte van het gebied is 2.500 hectare grond, rond en in het beekdal van de Ruiten Aa.
Het begrazingsproject loopt al sinds 1992 en wordt via natuurorganisaties Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer steeds verder uitgerold. Via de herinrichting van het Eemboerveld en het meanderingsproject bij Wollinghuizen kwam er steeds meer lijn in. Maar de grootste uitdaging bleek de aankoop van gronden om het Nationaal Natuurnetwerk mogelijk te maken.
Tien jaar geleden werden weer twee gebieden gerealiseerd. Daarbij stond de inrichting van het natuurgebied Breedwisch hoog op de agenda. Daarnaast werd het natuurgebied van Ter Borg vormgegeven.
NNN Westerwolde is nog niet afgerond. In totaal negen kleinere projecten moeten de natuurgebieden op elkaar aan laten sluiten.
De rol van boeren in het gebied is duidelijk. Begrazingsprojecten, maar ook verplaatsingsprojecten nabij en in gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten moeten de natuurdoelen dichtbij brengen.
In eerdere plannen wordt 2018 genoemd als het jaar waarin de laatste deelprojecten moeten zijn afgerond.
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) is een belangrijke speler in de realisatie van NNN Westerwolde. Deze vereniging is in 2003 opgericht en werkt sindsdien aan de professionele ontwikkeling van agrarisch natuurbeheer in Oost-Groningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer