Boeren+steken+miljoenen+in+duurzaamheid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren steken miljoenen in duurzaamheid

Boeren claimden in 2014 ruim 23 miljoen euro voor duurzame melkveestallen bij de Milieu Investeringsaftrek\Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil).

In totaal is er vorig jaar 15.012 maal MIA\Vamil aangevraagd, goed voor een investering van 2.008 miljoen euro.

Het grootste deel daarvan ging naar duurzame bouw (735 miljoen euro), mobiliteit (561 miljoen euro) en duurzame voedselproductie (540 miljoen euro).

Maatregelen

Nederlandse bedrijven investeerden in 2014 samen voor meer dan 3,6 miljard euro in energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijke technieken.

Zij kregen daarvoor ruim 200 miljoen euro fiscaal voordeel. De door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gepresenteerd cijfers zijn afkomstig uit de jaarverslagen van MIA\Vamil en de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Belastingvoordeel

Investeringen binnen deze regelingen kunnen leiden tot een belastingvoordeel. 'Het fiscale voordeel is geldig voor innovatieve investeringen die zich zonder die tegemoetkoming niet snel terugverdienen', geeft RVO aan.

'Dat moet een impuls geven aan technologische innovatie, energiebesparing en duurzame economische groei.'

Energiebesparing

De energiebesparing die met de investeringen via EIA in 2014 kan worden gerealiseerd, is te vergelijken met het jaarlijks energieverbruik van 531.000 huishoudens.

'1 euro belastingvoordeel leidt tot zo'n 13 euro aan energie-investeringen en 1 euro belastingvoordeel tot 24 euro milieu-investeringen', weet de rijksdienst.

MKB profiteert

In totaal kwamen er van het midden- en kleinbedrijf (mkb) voor beide regelingen meer dan 32.750 aanvragen binnen. Bijna 80 procent van de EIA-aanvragen kwam uit het mkb. Bij de MIA\Vamil was dat meer dan 90 procent.

'Globaal driekwart van de milieu-investeringen wordt gedaan vanuit bedrijven met minder dan tien werknemers.'

Energiebesparing

Het rijk is naast ruim veertig anderen partijen nauw betrokken bij de uitvoering van het Nationaal Energieakkoord waarin onder meer afspraken zijn opgenomen over het tempo van energiebesparing en hernieuwbare energie.

In totaal kwamen in 2014 17.745 aanvragen binnen. Met 4.679 aanvragen voor zonnepanelen en 3.238 aanvragen voor led-verlichtingssystemen waren deze twee categorieën veruit het populairst.

Landbouw

De meeste aanvragen kwamen in 2014 uit de sector landbouw, bosbouw en visserij (25 procent), gevolgd door de groot- en detailhandel (24 procent) en de industrie (13 procent).

De totale investering bedroeg 1.608 miljoen euro en het totaal verleende fiscale voordeel 124 miljoen euro.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer