Bouw Aqua ReUse bijna van start

In de Overbuurtse polder in Bleiswijk gaat binnenkort de bouw van zuiveringsinstallatie Aqua ReUse van start. De installatie zuivert proceswater van een aantal glastuinbouwbedrijven tot schoon gietwater.

Bouw+Aqua+ReUse+bijna+van+start
© Aqua ReUse


Aqua ReUse in Bleiswijk wordt een pilotproject dat een bijdrage moet leveren aan een gesloten watercircuit, schoner water en tuinders moet voorzien van goed gietwater.

Door onduidelijkheid over subsidie en staatssteun bleef het plan lang liggen, totdat hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard aanhaakte en het voortouw nam.

Zuiveringscapaciteit

'Het is ook ons belang om de hoeveelheid afvalwater uit de tuinbouw dat naar de zuivering gaat te beperken. Dat bespaart ons zuiveringscapaciteit', vertelt projectleider Wouter den Hengst van het waterschap.

Het streven is dat de installatie begin 2015 gaat draaien. Tuinders kunnen dan het gietwater afnemen voor een vastgesteld tarief van 67 cent per kuub. Om de twaalf deelnemende bedrijven te leveren, is een distributienetwerk van 3 kilometer lengte nodig.

Fosfaat

'Proceswater uit de glastuinbouw is dun afvalwater', verklaart Den Hengst. 'Vooral resten van gewasbeschermingsmiddelen, stikstof en fosfaat in het water zijn lastig voor de waterzuivering.'

Door voorzuivering wordt naar verwachting minimaal 75 procent van het aangeboden proceswater omgezet in gietwater. De resterende 25 procent gaat nog de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Nieuwerkerk aan den IJssel, maar is dan wel gezuiverd van fosfaat en stikstof.

Voordelen

Voor de tuinbouwbedrijven zijn er diverse voordelen. Zij krijgen een extra watervoorziening naast hemelwateropvang. Ook hoeven zij voor hun gietwater minder oppervlakte- en grondwater te onttrekken, waardoor er minder verzilting van de bodem optreedt.

De zuiveringstechniek die bij Aqua ReUse wordt toegepast, is op zichzelf niet nieuw. Wel nieuw is de combinatie van technieken, gekoppeld aan de gietwaterdistributie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer