Begroting Wetterskip stijgt 24 miljoen euro

Om de effecten van klimaateffecten en bodemdaling voor te zijn, moet Wetterskip Fryslân de komende jaren flink investeren. UIt het meerjarenperspectief blijkt dat die oploopt van 129 miljoen euro nu naar 153 miljoen in 2020.

Begroting+Wetterskip+stijgt+24+miljoen+euro
© waterschap

Wetterskip Fryslân blijft de komende jaren investeren in het ophogen en versterken van de dijken langs Waddenzee en IJsselmeer en het ophogen van kaden langs de Friese boezemvaarten en meren.

Ook legt het waterschap bergingsgebieden en overloopgebieden aan om bij zware regenval tijdelijk water te kunnen vasthouden.

Verouderde gemalen

Daarnaast investeert het waterschap in het vervangen en renoveren van verouderde gemalen en in maatregelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater verder te verbeteren.

Om de toenemende kosten te kunnen dekken, heeft het waterschapsbestuur sinds 2010 ruim 17 miljoen euro structureel op de begroting bezuinigd. Opgeteld is dat 60 miljoen euro. Dat is echter niet helemaal genoeg om de kostenstijging mee te kunnen opvangen.

Zuivering

Het dagelijks bestuur wil daarom de lasten voor watersysteembeheer in 2016 met maximaal 3,9 procent verhogen en de belasting voor waterzuiveringsbeheer met maximaal 1,9 procent.

De jaarlijkse stijging voor waterzuiveringsbeheer is daarmee overigens wat lager dan in voorgaande jaren.

Lastentoename

Om die lastentoename te beperken, wil het dagelijks bestuur met het algemeen bestuur en met belanghebbenden in gesprek welk niveau van dienstverlening acceptabel is.

Op 29 september besluit het algemeen bestuur definitief over het meerjarenperspectief. In november volgt dan de behandeling van de begroting 2016.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer