‘Boskoop wordt boomteeltkern’

Greenport regio Boskoop wil in 2020 het moderne centrum voor de internationale professionele boomsierteeltmarkt worden.

Joost van Winsen
Deze ambitie staat in de deze week gepresenteerde Economische Strategie 2020 voor Greenport Boskoop. De professionele inkopers van tuincentra, hoveniers en de institutionele markt moeten in het cluster Boskoop terecht kunnen voor alle producten en diensten voor de groenvoorziening.
Voor het zover is, zal er nog wel het een en ander moeten veranderen, staat in de visie. Het succes van de Greenport regio Boskoop staat of valt met sterke ondernemers met visie op hun eigen bedrijf die bereid en in staat zijn om met anderen samen te werken.
‘Als kweker alleen red je het niet meer’, zegt Kees van Velzen, voorzitter van de Stichting Greenport regio Boskoop. Volgens Van Velzen moeten kwekers zelf aan de slag met hun eigen bedrijf en die samenwerking, maar kan de greenport hen daarbij ondersteunen en faciliteren.
Als de toonaangevende one-stop-shop voor de boomsierteeltmarkt zal Boskoop zich ook zo gaan presenteren. Er zullen daarom in de greenport zowel fysieke als digitale voorzieningen komen waar de grote diversiteit aan groen kan worden getoond. Deze showrooms moeten als trekpleister gaan fungeren.
Aan ondernemers wordt gevraagd deel te nemen aan dit Green Innovation & Concept Center, zoals het in de visie wordt genoemd. Daarin staat dat een combinatie met bestaande initiatieven, zoals de Proeftuin van Holland, en het Green Innovation & Concept Center voor de hand ligt.

Ruimte

Greenport regio Boskoop zegt dat de kleinschaligheid en de grote diversiteit van de Boskoopse boomkwekerijsector geen drempel hoeft te zijn voor de ontwikkeling van het cluster. Wel is er effectief ruimtegebruik nodig, zodat kweekbedrijven voldoende schaalgrootte hebben. Ook moet de bereikbaarheid van het gebied verbeteren en kan de logistiek efficiënter.
‘Essentieel is verder dat er sterke handelspartijen aan het cluster worden gebonden en er verbindingen met ketenpartners en andere productiegebieden in Nederland en Europa worden gemaakt’, benadrukt de visie.
‘Dat is nodig om tot een totaalaanbod te kunnen komen’, zegt Michiel Gerritsen, voorzitter van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.
In totaal hebben 150 ondernemers en organisaties bijgedragen aan de visie, die voor het eerst op de beurs Plantarium werd getoond. Adviesbureau Berenschot was ook betrokken bij de totstandkoming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer