IJs spreidt risico van zorgboerderij

IJs+spreidt+risico+van+zorgboerderij
© Ida Hylkema

Toentertijd was een zorgboerderij nog een nieuw fenomeen, herinnert ze zich. ‘We begonnen met vijf cliën-ten en drie dagen per week, maar het is wat uit de hand gelopen’, lacht ze, terwijl ze om zich heen kijkt. ‘We waren een melkveebedrijf met zorgtak, maar het is nu een zorgboerderij met melkveetak. Qua inkomsten is de zorgtak het belangrijkste.’
Zorgboerderij De Golden Raand heeft in totaal zestig cliënten die op verschillende locaties werken of scholing of training krijgen. Ze werken in de houtwerkplaats en verzorgen de dieren op de boerderij. Daarnaast werken cliënten bij de Plus supermarkt en een koffie- en theeschenkerij in Bedum en onderhouden ze het hertenkamp en begraafplaatsen.
In 2006 kochten Hofman en Cazemier de monumentale boerderij De Oude Nadorst aan de rand van Groningen. Ze verbouwden deze nevenlocatie tot Bed & Breakfast en vergaderruimte.
Sinds kort is er ook een samenwerking met kinderboerderij De Beestenborg in Groningen. ‘We hebben elf mensen in dienst en werken daarnaast nog met stagiairs en vrijwilligers. Honderd mensen doen hier iedere week wel een dagdeel iets.’
Belangrijk is dat iedereen tot zijn recht komt en dat de samenwerking harmonieus verloopt. ‘We werken met een vrij jonge groep en er is altijd veel reuring. Daar moet je wel tegen kunnen; niet iedereen past daarbij.’
De insteek is dat de cliënten zich moeten kunnen ontwikkelen. ‘De jongeren kunnen hier certificaten halen voor bijvoorbeeld het werken met de kettingzaag of bosmaaier. Het Nordwincollege komt op locatie om de examens af te nemen. Daarnaast verzorgt De Golden Raand in samenwerking met TerraNext een mbo-1 leerwerktraject groen- en dierverzorging. Daarmee onderscheiden we ons van andere zorgboerderijen.’

Groene vingers

Op de hoofdlocatie in Noordwolde kunnen de hulpboeren in de stal helpen met allerlei werkzaamheden. Ook groene vingers komen er tot hun recht in de tunnelkassen en grote tuinen. Bij een standje aan de weg worden de eigen gekweekte groenten en andere zelfgemaakte spullen verkocht. De met fleurig breiwerk ingepakte bomen en andere objecten op het erf wijzen op zeer ijverige breiers die op de zorgboerderij actief zijn.
Sinds kort is er op De Golden Raand ook zelfgemaakt ijs te koop. Bas Hofman neemt deze tak voor zijn rekening, naast het melkveebedrijf. Het melkveebedrijf is belangrijk voor de zorgboerderij, ook al is de aandacht in de loop der jaren verlegd naar de zorgtak. De circa zestig melkkoeien worden gemolken door een melkrobot, die ruim drie jaar geleden werd aangeschaft.
‘Bas melkt al dertig jaar en dat was toch belastend aan het worden’, vertelt Greet. ‘De cliënten zijn hier van half 9 tot half 4 en daarvoor en daarna moest ook nog eens gemolken worden. Dat paste niet in de structuur van de dag. Met een melkrobot ben je veel flexibeler en kun je je tijd beter indelen.’
De koeien de deur uit was ook een optie, maar ze realiseerden zich dat juist de koeien een extra dimensie aan de zorgboerderij geven. ‘Voor ons, maar ook voor veel cliënten zijn de koeien belangrijk. Een aantal is hier echt voor de koeien en werkt volop mee.’
De recente veranderingen in de melkveehouderij én in de zorg dwongen hen tot het maken van nieuwe keuzes. De wijziging van de financiering van de zorg veroorzaakte in eerste instantie veel onzekerheid. De financiering ging voor een deel naar de gemeenten, en de cliënten moesten opnieuw een indicatie krijgen om hier nog voor in aanmerking te komen.
‘Voor ons was het nog maar de vraag of alle cliënten konden blijven. Aan de andere kant was de melkveetak niet doorontwikkeld en met zestig koeien niet groot. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een extra tak van inkomsten. Kaasboerderijen zijn hier wel, maar een ijsboerderij nog niet.’
Sinds begin juli maakt Hofman twee keer per week ijs dat ze verkopen aan huis en in de koffie- en theeschenkerij. Ze zoeken nog naar mogelijkheden om het ijs ’s winters af te zetten bij restaurants. De gevolgen van het nieuwe zorgstelsel vallen achteraf mee voor de zorgboerderij. Maar de ijsmakerij geeft ook de melkveetak een extra dimensie en toekomstmogelijkheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer