LTO+Flevoland+wil+sneller+afschot+ganzen
Nieuws
© Studio Kastermans

LTO Flevoland wil sneller afschot ganzen

LTO Noord Flevoland wil dat de provincie permanente ontheffingen afgeeft voor het bejagen van ganzen en zwanen in de zomer. De organisatie ziet de overlast en schade door deze dieren op landbouwpercelen hand over hand toenemen.

Nu moeten boeren eerst afwerende maatregelen nemen. Pas als blijkt dat die niet helpen, kan de jachthouder in aanmerking kan komen voor een ontheffing voor afschot.

In de lucht schieten

'Alleen in de lucht schieten om ze te verjagen werkt niet meer. Voordat het dan uiteindelijk zo ver is dat je ze mag bejagen, is het leed al geschied. Jagers moeten snel in actie kunnen komen als daar aanleiding toe is', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

In een paar jaar tijd is de schade die ganzen, maar ook zwanen in Flevoland aanrichten, aanzienlijk toegenomen. 'Ik hoor bijvoorbeeld van zaadtelers dat het daar een fors probleem aan het worden is', zegt Michielsen. 'Hun hele productie wordt verstoord door zomervraat van ganzen en zwanen.'

Ravage

Twee weken geleden richtten zomerganzen nog een ravage aan in een perceel van 18 hectare industriepeen bij Almere. In 24 uur tijd werd zeker tachtig procent van de planten kapot gevreten. De totale schade bedroeg 165.000 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer