LTO Flevoland wil sneller afschot ganzen

LTO Noord Flevoland wil dat de provincie permanente ontheffingen afgeeft voor het bejagen van ganzen en zwanen in de zomer. De organisatie ziet de overlast en schade door deze dieren op landbouwpercelen hand over hand toenemen.

LTO+Flevoland+wil+sneller+afschot+ganzen
© Studio Kastermans

Nu moeten boeren eerst afwerende maatregelen nemen. Pas als blijkt dat die niet helpen, kan de jachthouder in aanmerking kan komen voor een ontheffing voor afschot.

In de lucht schieten

'Alleen in de lucht schieten om ze te verjagen werkt niet meer. Voordat het dan uiteindelijk zo ver is dat je ze mag bejagen, is het leed al geschied. Jagers moeten snel in actie kunnen komen als daar aanleiding toe is', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

In een paar jaar tijd is de schade die ganzen, maar ook zwanen in Flevoland aanrichten, aanzienlijk toegenomen. 'Ik hoor bijvoorbeeld van zaadtelers dat het daar een fors probleem aan het worden is', zegt Michielsen. 'Hun hele productie wordt verstoord door zomervraat van ganzen en zwanen.'

Ravage

Twee weken geleden richtten zomerganzen nog een ravage aan in een perceel van 18 hectare industriepeen bij Almere. In 24 uur tijd werd zeker tachtig procent van de planten kapot gevreten. De totale schade bedroeg 165.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer