Tijd voor lastenverlaging voor boeren en tuinders

De stemming was feestelijk, deze week in Nederland. Het Centraal Plan Bureau (CPB) gaf de nieuwste voorspellingen vrij over de ontwikkeling van de economie in ons land.
De tendens is stijgend, zonder veel reserves. Na jaren van crisis en héél voorzichtig herstel lijken de tijden ‘ouderwetse’ economische groei weer aangebroken.
De economie groeit dit jaar met 2,0 procent en doet het in 2016 met een plus van 2,4 procent nog een stuk beter, meldt het CPB. Twee maanden geleden ging het planbureau voor volgend jaar nog uit van een groei van 2,1 procent.
De groeiversnelling heeft gunstige gevolgen voor de overheidsbegroting. Het tekort slinkt van 2,4 procent van het bruto binnenlands product in 2014 naar 2,1 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar.
De CPB-berekeningen maken de opstelling van de rijksbegroting voor volgend jaar een heel wat plezieriger exercitie dan in de afgelopen jaren. Bovenop de al aangekondigde belastingverlaging ter waarde van 5 miljard euro zijn er vrijwel zeker nog enkele miljarden extra te verdelen.
Bij het kiezen van bestemmingen voor dat geld hoort de agrarische sector nadrukkelijk in beeld te zijn. Het zijn tenslotte de boeren en tuinders en hun ketenpartners die de afgelopen crisisjaren de economie op gang hielden. Dankzij hun inspanningen bleef de Nederlandse handelsbalans nog enigszins gezond.
Nu komen andere economische sectoren weer op gang, maar juist boeren en tuinders kampen met tegenslagen op de afzetmarkten. Een goede reden om bij het toekennen van lastenverlagingen deze keer ook een royaal gebaar te maken naar de land- en tuinbouw. Het zou boeren en tuinders een feestelijke Prinsjesdag bezorgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer