Pittig debat over fosfaatrechten

De LTO Noord-werkgroep Fosfaatrechten is woensdag voor het eerst bijeen geweest. De negentien leden hebben pittig en stevig gediscussieerd over de consequenties van het bereiken van het fosfaatplafond, maar vooral ook mogelijke oplossingen.

Henriët Dijk‘Ik heb dit als heel erg prettig ervaren’, blikt Dirk Bruins terug. Samen met Jeanet Brandsma begeleidde hij – als bestuurders van de LTO Noord-vakgroep Melkveehouderij – de bijeenkomst op het kantoor in Zwolle.
‘Er komen tijdens de gesprekken toch een aantal invalshoeken naar boven die je verrassen. Juist de kritische tegengeluiden zijn goed voor de scherpte in de discussie’, aldus Bruins.

Achterban werkgroep

De werkgroepleden komen breed verspreid uit het hele LTO Noord-gebied. Opvallend was dat de deelnemers nadrukkelijk bij hun achterban – bijvoorbeeld tijdens bestuursvergaderingen – hadden gepolst hoe ze dit overleg in moesten gaan.
‘Er zit best veel verschil in achtergronden en gebieden waar de leden vandaan komen’, zegt Brandsma. ‘Ondanks die diversiteit zijn we vandaag toch dichterbij elkaar gekomen dan gedacht.’
‘We weten dat we de emotie en pijn bij sommigen in de sector niet wegnemen. Het helpt ons wel bij het innemen van een standpunt’, vertelt Bruins.
Voor de werkgroepleden begon de discussie met het gezamenlijk bepalen van enkele piketpalen. Duidelijk werd wel dat er nog heel veel juridisch uitgezocht moet worden.

Varkensrechten

Over het veel gehoorde geluid onder melkveehouders om fosfaatrechten te verkrijgen door varkensrechten op te kopen was de werkgroep heel helder. ‘Varkenshouders moeten het zelf komen brengen. Er zal een win-winsituatie moeten zijn.’
Werkgroeplid Rene Nies, voorheen medewerker Dienst Regelingen en nu melkveehouder, vertelde over zijn ervaringen rond de invoering van varkensrechten in het kader van de Wet herstructurering varkenshouderij.
Omdat de systematiek van varkens- en pluimveerechten een richting is waar het ministerie van EZ naar kijkt als het gaat om fosfaatrechten, was zijn verhaal leerzaam.
Opgesplitst in groepen discussieerden de deelnemers over drie hoofdthema’s. Een thema was ‘hoe blijven we onder het fosfaatplafond’, waarbij zaken als knelgevallen, afromen, verhandelbaarheid en latente ruimte werden besproken. Andere thema’s waren het fosfaatrechtensysteem en praktische zaken zoals fiscale aftrekbaarheid, jaarovergang en pacht.
Daaruit kwamen diverse denkrichtingen naar voren waar de bestuurders mee aan de slag kunnen. Consensus is er over de wens om het aantal knelgevallen te beperken. Ook waren er ideeën over een referentieperiode. De wens voor meer tijd om terug te komen tot het melkveefosfaatplafond en tevens rond de invoering van fosfaatrechten kwam ook nadrukkelijk naar voren.
De werkgroepleden toonden zich tevreden over het verloop van de bijeenkomst. ‘Ik had vanmorgen niet gedacht dat we zo ver zouden komen’, aldus een lid. Medio september komt de werkgroep opnieuw bij elkaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer