Onderzoek+naar+rivierkreeft+in+Waarden
Nieuws
© VidiPhoto

Onderzoek naar rivierkreeft in Waarden

LEI Wageningen UR voert een onderzoek uit naar de opmars van de Amerikaanse rivierkreeften in het Groene Hart. Ook werken de onderzoekers aan een businesscase voor beroepsvissers.

De Zuid-Hollandse SP en beroepsvissers in de Krimpenerwaard melden dat de populatie exoten groteske vormen aanneemt, met schade aan de natuur en grasland tot gevolg.

Ook onderzoeker Wilco van Cooten van het LEI meldt dat de populatie zich razendsnel uitbreidt in het Groene Hart. Exacte aantallen en locaties heeft hij nog niet. ‘Die brengen we nu in kaart. Op basis daarvan kijken we hoe het dier zich verspreidt.’

Op menu

In opdracht van de Kenniskringen Visserij doet hij onderzoek naar de kansen om rivierkreeft bij de consument aan de man te brengen.

Bij enkele restaurants staat de exoot al op de menukaart. ‘We maken een businesscase waarmee vissers aan de slag kunnen. Er zijn nu twee professionele vissers naar de Amerikaanse rivierkreeft in Nederland. Zij kunnen het werk niet aan. Als er meer vissers komen, kunnen we het probleem beheersbaar maken.’

Ook kunnen boeren aan de kreeften verdienen, omdat de vissers hun sloten gebruiken. Volgens Van Cooten weten lang niet alle boeren dat de beesten in hun wateren zitten. ‘Vaak wordt gewezen naar andere oorzaken als waterkanten afkalven, terwijl de rivierkreeft de oorzaak is. Ik ben daarom benieuwd in hoeverre boeren er last van hebben.'

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer