Grenscontrole Rusland blijft uit

Fytosanitaire keuringen van bloemen aan de Russische grens zijn deze week uitgebleven. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Joost van WinsenHoewel de Russische media aandacht besteden aan de ongewenste import van in Nederland geproduceerde bloemen, zijn geen andere interventies bekend dan vier uit Denekamp afkomstige vrachtwagens aan de grens van Wit-Rusland met Rusland, volgens Robert Roodenburg, directeur van de VGB.
‘Transporten hebben deze week de Russische grens met de gebruikelijke gang van zaken kunnen passeren, met soms wat extra controles van documenten en lading’, zegt hij.
De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor had de inspecties aangekondigd. Vanaf 10 augustus zou de dienst geen Nederlandse bloemen meer in Rusland toelaten zonder fytosanitaire keuring.
Hoewel deze keuringen niet hebben plaatsgevonden, denkt Roodenburg dat het de Russen wel ernst is. De inspectiedienst heeft de afgelopen weken herhaaldelijk laten weten dat er ongewenste quarantaineorganismen in de bloemen zitten.
Rosselkhoznadzor stelt in de laatste drie maanden ruim driehonderd zendingen met snijbloemen uit de Europese Unie te hebben onderschept omdat daar ongewenste organismen in zaten. De dienst trof vooral trips aan. Tweehonderd van de driehonderd partijen kwamen uit Nederland, aldus de inspectie-autoriteit.
De VGB, LTO Glaskracht Nederland, de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) en FloraHolland werken samen als het gaat om de mogelijke Russische grenscontroles van bloemen. Ze hebben dagelijks contact met de autoriteiten in Den Haag en de Nederlandse vertegenwoordigers in Moskou.

Onderzoek

De vier kijken bovendien, samen met de fytosanitaire specialisten van het ministerie van Economische Zaken en onderzoeksinstellingen in Wageningen, naar mogelijkheden om aan de Russische fytosanitaire voorwaarden te kunnen voldoen. Het is onder andere de bedoeling uit te zoeken welke bestaande onderzoeken kunnen worden gebruikt om oplossingen te vinden.
In de eerste helft van dit jaar exporteerde Nederland voor ruim 100 miljoen euro aan bloemen en planten naar Rusland. Zo’n 80 procent van de bloemen die in Rusland worden verkocht, wordt geïmporteerd. Een derde daarvan komt uit Nederland.
Rozen, chrysanten en tulpen importeert Rusland het meest. Trips komt vooral voor in chrysant. Deze bloem maakt 55 procent van de Nederlandse bloemenexport naar Rusland uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer