Geert Hofstra, een bijzondere voorzitter en boer met de boeren

Nog maar even geleden had elke provincie haar eigen boerenvoorman. Bijzondere mannen, met bijzondere verdiensten. Vaak ook wat deftig. Dat kon je niet zeggen van Geert Hofstra van de Friese Maatschappij van Landbouw. Die was boer met de boeren. Zaterdag overleed hij, 80 jaar, in zijn woonplaats Reduzum.

Stimulator

Hofstra was de laatste der Mohikanen. Na hem fuseerden alle provinciale organisaties. Misschien wel dankzij hem. Hij was de grote stimulator van de fusie van de clubs in Friesland en Flevoland.
Daarna was er geen houden meer aan en ontstond LTO Noord. Samen sterk was zijn credo. Niet alleen bij de boerenclubs, ook bij de Rabobank waar hij voorzitter was.

IJsmuts

Het bijzondere aan Hofstra was zijn flexibiliteit. Hij kon de rollen van minzaam voorzitter aan de onderhandelingstafel en keiharde actievoerder voor het volk feilloos combineren. Het verschil zat hem in zijn ijsmuts. Zodra die opkwam, konden de Haagse en Brusselse politiek zich maar klaarmaken.
Hofstra kwam op het bestuurspluche na zijn werk in het actiecomité van de Friese Mij. Dat bedolf in de slechte jaren zeventig het ministerie in Den Haag onder de lege beurzen. Een jaar later kwam hij in het bestuur. In 1979 werd hij met zijn 44 jaar de jongste voorzitter.
Boer worden was geen optie vanwege meerdere broers op het veehouderijbedrijf. Hofstra werd elektricien, maar kreeg een herkansing toen hij met zijn vrouw Tine de Boer het bedrijf van zijn schoonvader overnam. De fokkerij was zijn grote liefde. Koeien, schapen, Welshpony’s en honden.

Nieuw schapenras

Hofstra was de drijvende kracht achter een nieuw en beter schapenras: de Blessumer. Een kruising van de Vlaming met de Texelaar. Het fokbedrijf in Blessum werd uitgebreid met uitgangsmateriaal voor Blonde d’Acquitaine-vleesvee. Hofstra kocht de dieren zelf bij de boer in het Franse Pau.
De oud-voorzitter sprak de taal van de boer, of dat nu een Friese was of een Franse. Hij wist met iedereen om te gaan, de goede toon te vinden en het maximale te bereiken. Hij converseerde met koningin Beatrix tijdens het 125-jarig bestaan van de Friese Mij. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Wiebe Dijkstra

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer