Dochters zetten in op verbreding

De hoofdtak van het gezinsbedrijf is de ruim 15 hectare fruit, een maatschap van Wim en Miranda. Peren zijn verreweg de belangrijkste teelt. Daarnaast telen ze appels en enkele kleinere producten.
Aan de rand van de boomgaard staan stacaravans voor het tijdelijk personeel, vooral Vietnamezen en Polen. Bruijnzeel is goed te spreken over hun inzet. Vietnamezen werken ook veel in de uien- en mosselbedrijven in de buurt.
De fruitteler vindt het een voordeel dat de tijdelijke werknemers in stacaravans op het bedrijf wonen. Maar gemeente Reimerswaal wil dat niet meer. Wim Bruijnzeel ziet niet in waarom niet: ‘Hier heeft niemand er last van. Als ze als groep in een leeg huis trekken, kunnen buren er last van hebben.’ ‘En als ze naar een camping gaan, wonen ze net als hier’, vult Miranda aan. ‘Wat is dan het verschil?’
Verrommeling van het landschap ‘schuift gemeente het op. ‘Bekijk dat dan per bedrijf en controleer strenger’, oppert Miranda Bruijnzeel.
Voor de tijdelijke medewerkers heeft het bedrijf een luxe sanitairgebouw met vloerverwarming. Die gebruiken ook de gasten op de camperplaats die nu twee jaar in gebruik is. Het bedrijf ligt op een prima locatie voor campers. Dichtbij de snelweg A58 en bij Yerseke, hét mosseldorp bij uitstek. Dat trekt vooral veel Belgen. ‘Dat zijn echte mosselliefhebbers’, zegt Miranda.
De vijf camperplaatsen liggen binnen de windsingel van de boomgaard. Er is water en stroom en een plek waar de gasten hun toiletbak kunnen legen. ‘Je hebt er niet zoveel werk aan’, constateert Wim. De campergasten zorgen voor een betere benutting van het sanitair, en voor meer klandizie in de Landwinkel.
Wim Bruijnzeel vindt de camperplaats leuk, de winkel wat minder. ‘De winkel is niet mijn ding; die is voor Miranda en de meiden.’ De vrouwen zijn samen eigenaar van de winkel via een vennootschap onder firma.
Voordat de winkel er was, konden klanten zelf appels of peren van 2 kilo meenemen voor 2 euro, en het geld in een bakje doen. Moeder en dochters zagen meer kansen voor verkoop en startten daarop de Landwinkel. Dat betekende wel veel meer werk, vertelt Miranda. ‘Het alleen ‘s ochtends de zakjes klaar leggen en ‘s avond het geldbakje legen naar een drukke winkel is een hele stap’, stelt ze achteraf vast.

Enorme assortimentuitbreiding

Met de winkel breidde het assortiment enorm uit. Naast eigen fruit en producten daarvan kwamen er streekproducten en de klanten vinden in de winkel ook houdbare producten die Landwinkel centraal inkoopt, zoals wijn, noten, bakmeel en originele cadeaus.
De familie maakt bovendien gebruik van de mogelijkheden voor marketing die de Landwinkel-coöperatie biedt. ‘Ik ben blij dat we het gedaan hebben’, zegt Miranda. ‘Het lidmaatschap kost best wel wat, maar de begeleiding is goed.’
De vrouwen doen zelf ook veel aan marketing. ‘Onze dochters zijn daarvan de motor’, zegt Miranda. Ruim 700 mensen volgen het bedrijf op Facebook waarop steeds actuele informatie staat. ‘Dat is goedkope reclame’. Dochter Miriam ontwerpt ook alle reclame-uitingen.
Vanuit de opzet van de winkel startte het drietal diverse andere activiteiten en dat groeit nog steeds gestaag. De winkel heeft nu een terras waar gasten wat kunnen drinken. De Aardbeiendag en de Aspergedag op het erf trokken dit jaar veel klanten.
Vorige maand startte weer een nieuwe activiteit: de zomerbus. Dat is een open bus die langs recreatieve bedrijven rijdt. Toeristen kunnen voor 4 euro de hele dag bij alle aangesloten bedrijven in- en uitstappen. Bovendien krijgen ze korting bij die bedrijven. De deelnemers kunnen op de Plantage wat eten of drinken en een rondje boomgaard doen.
De familie is content met de samenwerking met andere recreatiebedrijven in Promotie Yerseke. ‘Het leuke is dat je elkaar versterkt’, zegt Wim. ‘Bijvoorbeeld in de routes die een ondernemer met Solexen aanbiedt, is ons bedrijf het punt om koffie te drinken.’
Voor het fruitbedrijf lijkt er geen opvolger te zijn in het gezin. De winkel zal wél overgaan op volgende generatie. Maar het resultaat van die activiteit komt niet vanzelf. Miranda: ‘Je kunt geen moment verslappen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer