Zoet water Kooyhaven rond

Noordkop - Als het zoutgehalte in het Noordhollands Kanaal bij het nieuw aan te leggen havengerelateerde bedrijfsterrein Kooyhaven te hoog wordt, laat hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier geen water meer in.

Dat hebben LTO Noord Hollands Kroon en de KAVB afgesproken met het consortium dat verantwoordelijk is voor Kooyhaven (50 hectare).
Als in het water in het Noordhollands Kanaal bij Kooyhaven een zoutconcentratie van 1,6 EC wordt gemeten, is er sprake van te hoog zoutgehalte. Op dat moment treden beheermaatregelen in werking om verspreiding naar het achterliggende Noord-Hollandse bollengebied te voorkomen. Het hoogheemraadschap zal dan de stuwen dichtzetten en het water afvoeren naar het Balgkanaal.
Deze stuwen zijn deels al aanwezig. Ook worden nog nieuwe stuwen aangelegd. Daarnaast vindt er een permanente zoutmeting plaats bij het waterinlaatpunt Kooyhoek.
Hollands Noorderkwartier legt alle maatregelen vast in een protocol, dat aan de overeenkomst van het consortium en gemeente Hollands Kroon over Kooyhaven wordt toegevoegd.
Bestuurder Matthé van Lierop van LTO Noord Hollands Kroon is tevreden met het resultaat. De afdeling wist met hulp van de gemeente de maatregelen af te dwingen. ‘Niet elk risico is uit te sluiten. Maar er ligt nu een duidelijke afspraak. Er wordt zelfs al gemonitord.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer