Wat zijn de regels rondom het weggebruik van grote landbouwmachines?

Zeker gedurende het oogstseizoen is er weer veel landbouwverkeer op de openbare weg aanwezig. Het gebruik van grote machines is aan de nodige regels verbonden.

Trekkers en zelfrijdende werktuigen breder dan 3 meter moeten een breedteontheffing hebben. De breedteontheffingen worden afgegeven door wegbeheerders en de afdeling Ontheffingen van de RDW.
Meer dan de helft van de gemeenten en enkele waterschappen hebben aan de afdeling Ontheffingen van de RDW een landbouwmandaat verstrekt. Dit houdt in dat de ontheffing voor te brede trekkers en werktuigen voor de desbetreffende gemeente bij de RDW in Zoetermeer moet worden aangevraagd.
Op de website van de RDW staat een overzicht van alle wegbeheerders die een landbouwmandaat hebben verstrekt aan de RDW.
De ontheffing is alleen geldig voor een landbouwwerktuig of trekker met een daaraan gemonteerd werktuig. De ontheffing wordt afgegeven voor een maximale breedte van 3,50 meter en wordt afgegeven op naam van het bedrijf van de aanvrager en niet op het registratienummer van het werktuig.
Met één formulier is het mogelijk voor meerdere wegbeheerders tegelijk een breedteontheffing aan te vragen. Een langlopende ontheffing voor landbouwvoertuigen heeft een geldigheid van drie jaar en kost 30 euro per wegbeheerder.
Daarnaast is het belangrijk na te kijken welke maximale breedte de verzekeringsmaatschappij hanteert om te voorkomen dat u onverzekerd op de openbare weg rijdt.
Meer informatie is te lezen op de website van de RDW door te zoeken op ‘landbouwontheffing’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer