Onvrede Natura 2000 Geuldal

Zuid-Limburg - De LLTB is verbaasd en ontevreden over de definitieve aanwijzing voor het Natura 2000-gebied Geuldal. Vooral het feit dat veel gebieden aan het Geuldal zijn toegevoegd stelt de LLTB teleur.

Daniëlle RoebroekStaatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stelde de aanwijzing op 14 juli vast. Voor de definitieve begrenzing zijn 18 gebieden toegevoegd en slechts vier gebieden geschrapt.
‘Net nu we met de PAS wat ontwikkelruimte krijgen, komt deze aanwijzing voor het Geuldal met een groot aantal uitbreidingen. Als je de natuur verder richting rundveebedrijven schuift, heb je in de praktijk heel weinig aan die ontwikkelruimte’, zegt LLTB-bestuurslid Mark Tijssen.
Tijssen geeft aan dat de inzet van de LLTB anders was: ‘Geuldal is een langgerekt gebied met veel verspreide snippers natuur. Een concentratie van de habitats was in mijn ogen logischer geweest, want de gevolgen voor rundvee-, schapen- en paardenhouderijen blijven dan beperkt. Bovendien maak je dan robuuste natuur, die goed in stand kan blijven.’
Agrariërs die eerder een zienswijze indienden, kunnen tot en met 25 augustus in beroep bij de Raad van State. Beroep instellen kan ook als er een gegronde reden is waarom eerder geen zienswijze is ingediend of als beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen, bijvoorbeeld de wijziging van de begrenzing.
Wel waarschuwen LLTB en Arvalis voor te veel optimisme. De Raad van State geeft namelijk aan dat bij de begrenzing alleen ecologische argumenten tellen en dat geen rekening mag worden gehouden met vereisten op economisch, sociaal of cultureel gebied en met regionale en lokale bijzonderheden. De kans op een succesvol beroep is daardoor niet groot.
‘De Raad van State verwijst in zijn standpunt naar de tekst van de Europese Habitatrichtlijn en uitspraken van het Europese Hof. Om die reden zet de LLTB, samen met LTO Nederland, zwaar in op de evaluatie van de Europese natuurregels. De Europese Commissie laat die evaluatie nu uitvoeren’, zegt LLTB-beleidsmedewerker Harrie Deckers.
‘Europa moet bij zijn natuurwetten een integrale afweging als uitgangspunt nemen, zodat economische en sociale aspecten wel meegewogen kunnen worden’.
De LLTB heeft in die visie steun gevonden bij twaalf Zuid-Limburgse gemeenten. Zij hebben in een brief aan de verantwoordelijk Europees commissaris aangegeven een integrale afweging te willen.
Indien er bij ondernemers behoefte aan is, houden Arvalis en LLTB medio augustus een gezamenlijke informatiebijeenkomst. Interesse kenbaar maken kan door een e-mail te sturen naar kridderbeks@lltb.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer