LTO in agrarische ketens

De afgelopen jaren heeft zich in de LTO-organisaties een stille revolutie voltrokken. In vrijwel alle sectoren zijn nieuwe samenwerkingsverbanden gesmeed, waarin ketens zichtbaar zijn. In de akkerbouw is met NAV en verwerkingsbedrijven een brancheorganisatie gevormd. In de melkveesector ZuivelNL, een ketenorganisatie van LTO en NZO waarin ook de NMV meedoet.
LTO-vakgroep Varkenshouderij richtte met de NVV een producentenorganisatie op en werkt aan een vitaliteitsplan. De pluimveehouders volgen met de NVP en ketenpartijen een vergelijkbare route. Ook de kalfsvleessector blijft niet achter. NFO (fruit), LTO Glaskracht (glastuinbouw) en de KAVB (bollen) draaien als zelfstandige organisaties volledig mee in LTO-verband, net als het NAJK.
Deze bestuurlijke en organisatorische stappen zijn meer dan een antwoord op de sloop van de productschappen. Er is nieuw elan om door samenwerking adequaat regie te kunnen voeren in debatten en belangenbehartiging.
Dit voorjaar heeft het Federatiebestuur van LTO Nederland aan een stuurgroep Modernisering LTO ruim baan gegeven om met voorstellen te komen. Ik ben blij dat de afronding daarvan nabij is.
Bij alle veranderingen staan een krachtige sector en optimale omstandigheden voor ondernemers voorop. Daarbij willen we lokaal verankerd blijven en landelijk slagkracht houden om voor ondernemers op te komen. We willen kunnen inspelen op nieuwe allianties met andere partijen met maar één doel: een krachtige Nederlandse agrosector.
Basis daarvoor is een gelijkwaardige positie voor sterke regionale organisaties en sectoren. Bestuurlijke moed is nodig om samen stappen te zetten.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer