‘Gewoon een lekker lapje vlees’

Ron en Inge van Wesel houden 750 vleesvarkens in het Brabantse Nispen en hebben daarnaast een akkerbouwbedrijf. Ze telen 3,5 hectare lupine als grondstof voor hun varkensvoer.

Janet Beekman‘Ons doel is om met dit eiwitrijke gewas een deel van de aankoop van duur eiwit te vervangen’, vertelt Ron van Wesel. ‘Daarnaast verbetert lupine in het varkensvoer de vleeskwaliteit. Onze klanten hebben het over een rijkere smaak. Het is gewoon een lekker lapje vlees’
Een deel van de vleesvarkens van de Brabantse ondernemer krijgt een rantsoen dat voor 7,5 procent uit lupine bestaat en voor een deel uit eigen maïs en aanvullend voer. ‘De lupineteelt is redelijk eenvoudig, maar verdere optimalisatie is nodig.’
De teelt gebeurt in eigen beheer, het dorsen in augustus doet de loonwerker. ‘Drogen om schimmelvorming te voorkomen doen wij in een eigen opslag.’
Als het product droog genoeg is, laat Van Wesel het malen bij een voerfabriek en voert hij het lupinemeel via zijn computergestuurde droogvoerinstallatie. Jaarlijks gaat het om zes- tot zevenhonderd ‘lupinevleesvarkens’ (alleen gelten), waaruit hij de Beekdalvarkens selecteert.
Een lokale slager snijdt de karkassen uit en de familie Van Wesel verkoopt diepgevroren vacuümpakketten onder het label ‘Het Beekdalvarken’. Hij kan niet exact aangeven wat dit exclusieve varkensvlees extra oplevert. ‘Maar het is altijd meer dan in het reguliere kanaal.’
Als de eigen verkoop goed loopt, wil Van Wesel meer lupine gaan telen en de huisverkoop uitbreiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer