‘Vraag naar pachtgrond nog nooit zo hoog’

‘De vraag naar pachtgrond in Zuid-Nederland rijst de pan uit. Wij hebben deze situatie niet eerder meegemaakt. De mensen bieden tegen elkaar op’, vertelt rentmeester Niels Schellekens. ‘We zien al pachtprijzen boven de 2.000 euro per hectare per jaar.’
De meeste vraag komt van akkerbouwers en boomkwekers. De oorzaken zijn divers. Vooropstaat de behoefte aan schaalvergroting bij veel ondernemers, gecombineerd met terughoudendheid bij de banken om te financieren. Pacht is dan een goed alternatief voor koop van gronden, zeker in sectoren waar de afgelopen jaren wat is verdiend .
Ook de toenemende druk tot grondgebondenheid in de veehouderij maakt dat ondernemers constant op zoek zijn naar percelen. Ze hebben gronden nodig om de mest te plaatsen.
Verder speelt de systematiek van de Europese betalingsrechten een rol; er zijn soms extra hectares nodig om voor de rechten in aanmerking te komen.
Schellekens wijst nog op een onverwacht effect van de vergroeningseisen binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: ‘Om voor de premies in aanmerking te komen, moet je 5 procent van je areaal ‘vergroenen’. Dat betekent verlies aan productie. Wil je die gelijk houden, dan is er dus extra areaal nodig’, legt hij uit.
‘Ik verwacht daarom in de toekomst meer vraag naar incourante percelen, vochtig of beschaduwd. Die kun je dan ‘vergroenen’ zonder dat je goede landbouwgrond buiten productie hoeft te laten’, zegt de rentmeester.
Tot slot is opvallend dat in Zeeuws-Vlaanderen veel Belgen op de markt zijn. ‘Dat komt mede omdat kopen in België een stuk duurder is. Daardoor wijken ze uit naar Nederland, ook voor pacht.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer