PAS zet boeren Rijntakken klem

Gelderland en Overijssel - ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat de drempelwaarde voor NB-wetvergunningverlening voor boeren van Zwolle tot Zaltbommel wordt verlaagd vanwege een overschrijding op slechts 1 hectare natuur in Elst.’

Jacomien VoorhorstDat zegt bestuurslid Peter Schrijver van LTO Noord Gelderland naar aanleiding van een besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken. De minister verlaagde vorige week in het Besluit grenswaarden Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) de grenswaarde voor het Natura 2000-gebied Rijntakken tot 0,05 mol per hectare per jaar.
Dat betekent dat er een natuurvergunningplicht geldt voor boeren met uitbreidingsplannen die kunnen leiden tot een toename van meer dan 0,05 mol stikstofdepositie op het gebied.
Binnen de PAS geldt dat boeren geen vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet (NB-wet) hoeven aan te vragen wanneer de stikstofdepositie van hun uitbreidingsplannen niet hoger is dan 1 mol per hectare per jaar. Boeren kunnen dan volstaan met een melding.
Deze 1 mol wordt echter verlaagd tot 0,05 mol als uit het rekenmodel Aerius blijkt dat ten aanzien van een hectare van een voor stikstof gevoelige habitat in het gebied 5 procent of minder van de depositieruimte voor deze grenswaarde beschikbaar is. Dat is bij de Rijntakken het geval.
Navraag bij provincie Gelderland leert dat het gaat om 1 hectare in Elst. Het gevolg is nu dat alle boeren die te maken hebben met de Rijntakken al vanaf 0,05 mol een vergunning moeten aanvragen. Dat betekent hoge legeskosten en waarschijnlijk lange procedures.
En dat zijn nogal wat boeren, want het Natura 2000-gebied Rijntakken bestaat uit vier gebieden: de uiterwaarden lang de IJssel, Nederrijn en de Waal en het gebied de Gelderse Poort.
‘Het is een groot gebied dat loopt van Zaltbommel tot aan Zwolle’, stelt Schrijver vast, die ook aangeeft dat destijds bewust is gekozen om de vier gebieden samen te voegen tot Natura 2000-gebied Rijntakken. In zo’n groot gebied kon gemakkelijker aan de algemene taakstelling worden voldaan.

Habitats

‘Een Natura 2000-gebied moet meerdere habitats hebben. Dat is gemakkelijker naarmate het gebied groter is.’ Maar het was volgens de bestuurder nadrukkelijk niet de bedoeling dat een overschrijding zoals in Elst zulke vergaande gevolgen zou hebben voor het hele gebied. Schrijver wil de kwestie na de zomer zo snel mogelijk aankaarten bij verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer