‘Klap’ voor landbouwexport valt mee

‘Landbouwexport krijgt flinke klap.’ Zo bracht De Telegraaf donderdag het nieuws dat de uitvoer van de Nederlandse agrarische sector aan het dalen is.

Jan van LiereVolgens de krant gaat het om een ‘tik’ die harder aankomt en die ook langer zal duren dan eerdere stagnaties in de agrarische export.
Bron van het bericht is een rapport van het Economisch Bureau van ABN Amro. Daarin wordt inderdaad gemeld dat de exportwaarde van landbouw- en voedingsproducten onder druk staat.
De gestage groei van de afgelopen jaren vlakt al enige tijd af. In april kromp de exportwaarde voor het eerst in vijf jaar. In de twaalf maanden tot en met april daalde de export met 0,2 procent.
De daling van de export komt niet zozeer door kleinere exporthoeveelheden als wel door een lagere waarde van de uitgevoerde producten. Dat heeft alles te maken met de wereldwijd dalende voedselgrondstofprijzen. Die bevinden zich op het laagste niveau sinds 2009.
Vergeleken met 2011, toen veel grondstofprijzen piekten, bedraagt de prijsafname zo’n 30 procent. Oorzaak daarvan is met name voor suiker, granen en zuivel een toegenomen productie. Voor zuivel en vlees(-producten) komt er het effect van een achterblijvende vraag bij.
Op de korte termijn zal daar weinig verandering in komen. De economen van ABN Amro wijzen op aanhoudend gunstige productieomstandigheden, op de verlenging van de Russische boycot en op de stabiliserende vraag uit China. Juist Rusland en China vormden de afgelopen jaren belangrijke groeimarkten.
De heftigheid van de ‘klap’ voor de landbouwexport valt mee. Zo is het een -weliswaar schrale- troost dat concurrerende landen eveneens de gevolgen van de prijsdaling ondervinden. Er zijn geen aanwijzingen dat Nederland structureel terrein verliest. Bovendien zijn de wereldvoedselprijzen nog steeds structureel hoger dan pakweg tien jaar geleden.
Factoren als de groeiende wereldbevolking en de stijgende koopkracht bieden op wat langere termijn perspectief. De wereld heeft behoefte aan steeds meer voedsel. Daarvan zal ook Nederlandse kunnen profiteren. En dan is ook een verdere stijging van de agrarische exportwaarde mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer