Boeren zoeken grond voor groei

Landbouwgrond is een gewild artikel. Vooral agrariërs die voor-sorteren op de toekomst willen graag bijkopen, stelt de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) vast.

Jan van LiereDe NVM-vakgroep presenteerde deze week cijfers over de markt voor onroerend goed in het eerste halfjaar van 2015. Daaruit blijkt dat de aankoop van extra grond voor bestaande bedrijven de markt stevig onder druk zet.
Met name melkveebedrijven die willen groeien, gingen op zoek naar grond. Dit in reactie op de voorgestelde grondgebonden maatregelen.
‘Maar de vraag naar goede grond gold ook voor andere sectoren. Bedrijven met investeringscapaciteit en een goede toekomstverwachting kiezen voor schaalvergroting’, zegt A&LV-voorzitter Ard Klijsen.
De vraag naar grond was groter dan het aanbod, met een hoog prijsniveau als gevolg. Steeds vaker werd grond via inschrijving aan de hoogste bieder verkocht. ‘Dat ging soms gepaard met extreem hoge prijzen’, meldt de voorzitter van de NVM-vakgroep.
De makelaars stellen vast dat het prijsverschil tussen de regio’s steeds kleiner wordt. Op dit moment ligt het prijsniveau in Nederland op ongeveer 56.000 euro per hectare. In 2014 was dat nog 53.000 euro.
Alleen in Zuid-Nederland stabiliseerden de prijzen. Toch is de grond er met gemiddeld 63.000 euro per hectare nog steeds het duurst. In Noord-Nederland zijn de prijzen met zo’n 46.000 euro het laagst.
Het aanbod van glastuinbouwbedrijven is kleiner. Ook het aantal executieverkopen nam af ten opzichte van vorig jaar. Toch noemt de NVM de situatie in dit deel van de markt nog ‘zorgwekkend’. Het aantal verkopen door NVM-makelaars lag in de eerste zes maanden van 2015 met 13 op een beduidend lager niveau dan de verkoopaantallen van vorig jaar in dezelfde periode. Toen werden er over het gehele jaar nog 46 verkocht.

Lage prijzen

Bedrijven worden voor relatief lage prijzen verkocht, vrijwel allemaal onder de 700.000 euro. ‘Het gaat meestal om relatief kleine bedrijven, van gemiddeld 3,5 hectare’, weet Klijsen. ‘De grotere bedrijven blijven over het algemeen in aanbod staan.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer