Verstandig groeien

Verstandig+groeien
© Nieuwe Oogst

Deze week viel mijn oog op een persbericht van elektronicaproducent Philips. Al lang niet meer het bedrijf van gloeilampen en videorecorders. Het bericht ging over de opening van Grow Wise. In goed Nederlands ‘verstandig groeien’.
Grow Wise is een landbouwlab in Eindhoven, midden op de High Tech Campus waar tal van nationale en internationale ICT- en elektronicabedrijven met elkaar de nieuwste en slimste technieken uitvinden en beproeven. Voor Philips is het landbouwlab het onderzoekscentrum voor stadslandbouw. De onderzoekers leveren led-lichtrecepten op maat. ‘Verlichting die het voor producenten mogelijk maakt de opbrengst te verhogen en jaarrond groenten te telen.’
Het gaat voorlopig om een relatief kleine oppervlakte. De nieuwe faciliteit is 234 vierkante meter groot en wordt gebruikt voor onderzoek naar het optimaliseren van teelt voor bladgroenten, aardbeien en kruiden. De onderzoekers gaan ook experimenteren met het binnen telen van gewassen die rijker zijn aan koolhydraten, zoals aardappelen en tarwe.
Grow Wise is een statement. Volgens Philips is dit het moment voor de innovatie van nieuwe teelttechnologieën. Telen van gewassen zonder zonlicht, bijvoorbeeld, midden in de stad. Philips heeft al stadsboerderijen ingericht, zoals de GreenSense in Chicago.
Het landbouwlab in Eindhoven is een steriele omgeving met volledig gecontroleerde teeltomstandigheden. Dat resulteert in duurzaam geteelde producten zonder de noodzaak om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en met een laag energieverbruik. Deze ontwikkeling is een deel van onze toekomst, zeker als we kunnen samenwerken met niet-agrarische bedrijven die duurzaam voedsel produceren.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer