Muizenschade 15 miljoen

Friesland - De getaxeerde muizenschade over één snede in Friesland bedraagt ongeveer 15 miljoen euro. Het officiële eindbedrag volgt binnen enkele weken, geeft provincie Fryslân aan.


Met een taxatierapport kunnen de ondernemers bij derden (zoals de bank) aantonen dat ze buitenproportionele schade leden door overmacht. De taxaties worden ook gebruikt om goede overzichten te verkrijgen voor onderzoek.
Daarnaast is het door de taxatierapporten ook mogelijk geworden om verruiming te krijgen in bijvoorbeeld derogatie.
Provincie Fryslân heeft aan de hand van taxatierapporten twaalf leningen verstrekt. Boeren die financieel in de knel kwamen door muizenschade, maar daarvóór wel een gezonde bedrijfsvoering hadden, komen voor een lening in aanmerking.
LTO Nederland becijferde vorig jaar dat het totale schadebedrag rond 73 miljoen euro zou gaan bedragen. Een belangrijke verklaring voor dit verschil is het feit dat de taxatie over het verlies van één snede gaat. Een andere verklaring is dat het bedrag van LTO Nederland een landelijke schadeprognose betrof.
Fryslân meldde deze week ook dat voornamelijk op kleigrond lokaal nog veel muizen worden aangetroffen. ‘Er komen nieuwe meldingen binnen over muizenschade vanuit de omgeving van onder meer Hartwerd, it Heidenskip en Easterwierum.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer