Effect beregenen kan groter

Magnetiseren van water heeft niet alleen een positief effect bij gewasbescherming, ook bij beregening is voordeel te behalen. ‘Grond neemt gemagnetiseerd water beter op’, zegt Piet Regnerus van Magliv in Marrum.

Han ReindsenDe uit Amerika afkomstige techniek zorgt voor water- en energiebesparing. ‘In Nederland kost water nog niet zo veel, wel in droge delen van Amerika. Elke druppel die je daar aan de plant beschikbaar kunt stellen, is opbrengstverhoging’, zegt Regnerus.
Door het water met het apparaat Magnation in de leiding te ‘magnetiseren’ kan de bodem het water na beregening beter opnemen en vasthouden. Het effect van elke millimeter beregening is daardoor groter.
‘We willen het effect visualiseren en met cijfers onderbouwen, anders blijft het een ‘wondermiddel’. Uit metingen blijkt dat behandelde grond na beregening een tot 25 procent hoger vochtgehalte heeft dan niet behandelde grond’, zegt Regnerus. Hij wil dat met een proef op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl onderbouwen.

Binding ionen

Door het magnetiseren van het water verzwakt de aantrekkingskracht van de moleculen, de zogenoemde vanderwaalskrachten. Doordat de binding tussen de ionen verzwakt, breken de waterclusters open en is het water beter op te nemen door de bodem.
Bij gewasbescherming heeft dat tot gevolg dat er uniformere druppels ontstaan. Minder kleine druppels betekent minder drift. Omdat de structuur van het water is veranderd, kan het blad dit water beter opnemen en dus ook het middel.
‘Uit onderzoek blijkt dat bij gewasbescherming soms maar 50 procent van het middel daadwerkelijk beschikbaar is voor het doel waarvoor de teler het gebruikt. Het percentage verlies willen we verminderen’, zegt Regnerus. ‘Er zit al veel techniek op de veldspuit, maar aan het water zelf is nog veel te doen.’
Een soortgelijk effect is volgens Regnerus te bereiken bij beregening. ‘De opnamecapaciteit van droge grond is laag. Daardoor kan bij beregenen water van het perceel afstromen. Daarnaast zie je dat met een spuitkanon water verwaait. Met magnetiseren van het water zijn die problemen te verminderen.’
Het magnetiseren van water biedt ook kansen bij verzilting, een grote bedreiging voor veel landbouwgronden in de wereld. ‘Bij gemagnetiseerd water heeft het gewas minder last van de zoutkristallen en blijft het gezonder’, weet Regnerus.
Verzilting is onder andere een probleem voor de conservenfabriek Bonduelle. Door het water te behandelen blijven de planten gezonder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer