Startsein voor ProfitSchaap

Met de ‘verkoop’ van een weidelam is een symbolisch startschot gegeven voor het kwaliteitssysteem ‘ProfitSchaap’. Dit gebeurde gisteren op de veemarkt in Leeuwarden, waar voorzitter Jeljer Wynia van de vakgroep LTO Schapenhouderij het lam verkocht aan Andries Kingma, sectorvoorzitter Schapen- en geitenhandel van Vee&Logistiek Nederland.

Startsein+voor+ProfitSchaap
© Foto: Esther Jellerma (V en LN)

De start betrof de pilot van de module ‘tweede verzamelslag en weideschapen’ van het nieuwe kwaliteitssysteem. Hierdoor is het nu weer mogelijk om schapen beter te sorteren en selecteren. De betrokken partijen zijn het er over eens, dat de nieuwe module een belangrijke bijdrage zal leveren aan de kwaliteitsverbetering van het Nederlandse lamsvlees.

Vrijwillig

ProfitSchaap is opgezet in samenwerking met de Centrale Organisatie voor de Vleesgroothandel (COV) en Vee&Logistiek Nederland. Het gaat om een vrijwillig systeem, dat werkt met verschillende modules, zoals voor dierenwelzijn en transport.

De module tweede verzamelslag en weideschapen maakt het mogelijk, dat jonge dieren die nog niet slachtrijp zijn, tijdelijk naar een weidebedrijf gaan dat onderdeel is van het kwaliteitssysteem. Van daaruit kunnen ze alleen worden afgevoerd voor de slacht. Deze module is de eerste van het systeem, dat volgens plan verder wordt uitgebouwd met modules voor alle schakels van de keten.

Veelvuldig overleg

Bij de start in Leeuwarden waren naast de leden van de LTO vakgroep Schapenhouderij, schapenhouders en vertegenwoordigers van Vee&Logistiek Nederland ook medewerkers aanwezig van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarmee in het afgelopen jaar veelvuldig overleg is geweest over ProfitSchaap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer