Pilot ProfitSchaap goedgekeurd

De pilot rond ProfitSchaap is donderdag goedgekeurd. Daarmee kan dit kwaliteitssysteem voor de schapenhouderij binnenkort starten.

Pilot+ProfitSchaap+goedgekeurd
© Douwe Korting

Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet. Zo worden controleurs opgeleid om volgens dit systeem te controleren.

Een belangrijk onderdeel van ProfitSchaap is de tweede verzamelslag, dat bij de aan de pilot deelnemende verzamelcentra mogelijk is. Hierdoor kunnen schapen die nog niet slachtrijp zijn, naar gespecialiseerde weidebedrijven om door de groeien.

Vanaf zo'n weidebedrijf mogen de schapen enkel nog naar het verzamelcentrum of rechtstreeks naar de slachterij. De dieren mogen niet meer voor het leven worden verkocht.

Vrijwillig systeem

ProfitSchaap is een nieuw vrijwillig kwaliteitssysteem voor en door de schapenhouderij als fundament om de sector en de individuele ondernemer verder te helpen.

Met dit initiatief van LTO Nederland, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en Vee&Logistiek Nederland zijn gegevens gemakkelijk te schakelen en is transparanter te werken.

Wegvallen QLL-systeem

Het initiatief was nodig na het wegvallen van het QLL-systeem, waarmee ruim een jaar geleden ook de tweede verzamelslag wegviel.

'Wanneer je als schapenhouderijketen zaken wilt regelen met de overheid en retail, dan is een kwaliteitssysteem nodig. Anders ben je geen serieuze gesprekspartner', stelt Berdien van Everdingen, namens de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland lid is van de stuurgroep van ProfitSchaap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer