Gewascoöperatie tomaat opgericht

Onder de vlag van LTO Glaskracht Nederland is deze week de gewascoöperatie Tomaat opgericht. Met de oprichting van deze gewascoöperatie voor de grootste teelt in de glastuinbouw is het gewasgerichte onderzoek voor tomaat verzekerd van een toekomst.

Inmiddels is ruim 400 hectare tomatenareaal aangesloten, waaronder alle telers van de telersvereniging Prominent. In totaal telt Nederland zo’n 1.750 hectare tomatenteelt. Eind deze week verstuurde LTO Glaskracht naar alle Nederlandse tomatentelers een uitnodiging met daarin een oproep zich ook aan te sluiten.
Volgens de kersverse bestuursleden van de gewascoöperatie is met een lage instap het gezamenlijk oplossen van knelpunten een must. Vanuit de landelijke commissie Tomaat is een prioriteitenlijst opgesteld voor onderzoek. De komende tijd richt de coöperatie zich op het zoeken van oplossingen voor overmatige wortelgroei, phytophthora, fusarium en meeldauw in verband met eventueel wegvallen van zwavel.
‘Het ontstaan van deze gewascoöperatie is een mijlpaal voor de tomatenteelt’, zegt Annelies Hooijmans, netwerkcoördinator glasgroenten van LTO Glaskracht Nederland. ‘Vanwege de omvang van deze teelt en de diversiteit van bedrijven was deze stap minder eenvoudig dan bij een aantal andere gewassen.’
De oprichting van de gewascoöperatie Tomaat is geïnitieerd door de landelijke commissie Tomaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer