Geschil rond bewijs ruimere bemesting

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zegt mee te werken aan equivalente maatregelen die meer mogelijkheden moeten geven voor bemesting op bedrijfsniveau. De sector moet wetenschappelijk bewijs leveren dat het werkt. 'Maar dat is er al', stelt Jaap Haanstra namens LTO.

Geschil+rond+bewijs+ruimere+bemesting
© Nieuwe oogst

De equivalente maatregelen betekent voor ondernemers dat zij bij hogere opbrengsten meer mest kunnen aanwenden. Ook bij rijenbemesting in maïs en bij drijfmestvervanging kan er meer mest worden aangewend.

LTO heeft daarvoor een pakket met maatregelen voorgesteld. VVD, CDA en SGP lieten woensdag in de Tweede Kamer weten dat de boeren aan de slag moeten kunnen met equivalente maatregelen.

Onderbouwen

'Ik wil de ondernemers ook meer mogelijkheden bieden om gericht te kunnen bemesten', reageerde Dijksma.

'Maar de sector moet wetenschappelijk onderbouwen dat verandering in bemesting ook de gewenste uitwerking heeft. De effecten moeten worden doorgerekend.'

Duiding

LTO laat weten de onderbouwing al klaar te hebben. Daarvoor is een studie naar equivalente maatregelen gedaan door Wageningen UR.

'Wel kunnen we ons voorstellen dat er verdere duiding nodig is. Daarvoor gaan we graag op korte termijn in gesprek met EZ', zegt Jaap Haanstra LTO-vakgroepvoorzitter akkerbouw.

Minder milieubelasting

Haanstra voegt er wel aan toe dat het 'onnodig en niet haalbaar is om eindeloos onderbouwingen aan te leveren.' Uit het WUR-rapport blijkt ook de dat milieubelasting door de equivalente maatregelen vermindert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer