Landschapsplan+Bollenstreek+afgerond
Nieuws
© Wikimedia

Landschapsplan Bollenstreek afgerond

Landschapsbeleidsplan Duin- en Bollenstreek van vrijwilligersorganisaties, overheden en maatschappelijke organisaties is deze week afgerond.

Het Algemeen Bestuur van regio Holland Rijnland is unaniem akkoord gegaan met de afronding van het plan dat de Duin- en Bollenstreek groener heeft gemaakt en cultuurhistorisch erfgoed behouden.

Holland Rijnland kijkt dan ook met tevreden terug op de behaalde resultaten. In totaal is ruim 1,5 miljoen euro is geïnvesteerd in het cultuurhistorische erfgoed van de Duin- en Bollenstreek.

Bollenschuren

Zo is vanaf 1998 gewerkt aan het behoud en de herbestemming van bollenschuren. Gemeenten hebben de bescherming en herbestemming van bollenschuren in hun beleid opgenomen. Op de vijftig meest waardevolle bollenschuren zijn informatieschildjes te vinden.

Elk jaar reikt Werkgroep Bollenerfgoed van het Cultuurhistorisch Genootschap de Zwarte Tulpprijs uit voor de bollenschuur, die dat jaar op de mooiste wijze een tweede leven heeft gekregen.

Dit najaar komt een boek uit dat alle kennis en ervaring opgebouwd in de afgelopen twee decennia bundelt.

Beplanting

Ook is vanaf 2002 op meer dan zestig erven en langs 25 lanen beplanting aangebracht. In totaal is 10.000 meter scheerhaag teruggebracht langs wegen, bollenvelden en erfafscheidingen.

'De Duin- en Bollenstreek is aantrekkelijker en groener geworden ook als de bollen niet in bloei staan en lelijke bebouwing is aangekleed met bijvoorbeeld leibomen, bossingels en houtwallen', concludeert Holland Rijnland.

Cultuurhistorische Atlas

Als laatste project is de Cultuurhistorische Atlas ontwikkeld. Meer dan zestig vrijwilligers in de Duin- en Bollenstreek hebben onder leiding van het Cultuurhistorisch Genootschap zeventien deelgebieden beschreven en ruim duizend cultuurhistorische elementen in kaart gebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer